Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Είκοσι σπουδαστές απειλούνται με διακοπή των σπουδών...


...επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα των 370 ευρώ το εξάμηνο!

Με διακοπή των σπουδών τους απειλούνται 20 περίπου σπουδαστές, από το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Οι σπουδαστές, που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, καλούνται να πληρώνουν κάθε εξάμηνο 367 ευρώ, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία τους εργάζεται - όσοι δεν είναι άνεργοι - με εξευτελιστικούς μισθούς, με ημιαπασχόληση (4ωρα, 6ωρα...), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μιας μέρας, ενός μήνα...) και με το φόβο της απόλυσης. Και σα να μην έφτανε αυτό, τους ανακοινώνεται ότι πρέπει να παρατήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν να καταβάλουν τα δίδακτρα στο... κατά τα άλλα δημόσιο ΙΕΚ!
Για το λόγο αυτό, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου, με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια ξεκάθαρη απάντηση. Ο περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στον διευθυντή της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, ο οποίος με τη σειρά του επίσης δήλωσε αναρμόδιος για τα ΙΕΚ για το λόγο ότι δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Σε ένδειξη καλής θέλησης μάλιστα πήρε μπροστά στους σπουδαστές τον πρόεδρο του ΟΕΕΚ και τους μετέφερε τη δήλωσή τους ότι είναι ενήμερος για το θέμα και πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν καταβληθούν τα δίδακτρα.
Σε συνομιλία που είχαμε με τον Διευθυντή του 1ου ΙΕΚ Ηρακλείου μάς δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για το θέμα, δεν του έχει δοθεί κάποια εντολή και μας παρέπεμψε να μιλήσουμε απευθείας με τον διευθυντή του ΟΕΕΚ. Το μόνο που μας επιβεβαίωσε ο διευθυντής του ΙΕΚ, είναι ότι την ίδια ώρα που οι σπουδαστές καλούνται να πληρώνουν κοντά 750 ευρώ το χρόνο στα δημόσια ιδρύματα, οι καθηγητές των ΙΕΚ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυόμισι χρόνια(!!) κάτι που, όπως μας είπε, ισχύει Πανελλαδικά. Αντίστοιχη καταγγελία, εξάλλου, για καθηγητές που παραμένουν απλήρωτοι υπάρχει και για το 2ο ΙΕΚ Ηρακλείου στις Γούβες, όπως και για πολλά ΙΕΚ του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου καταγγέλλει το γεγονός ότι 20 συνάδελφοί τους πετιούνται στο δρόμο στερούμενοι το δικαίωμα στη μάθηση, καθώς και την άνευ προηγουμένου, όπως αναφέρει, αδιαφορία όλων των δημόσιων αρχών για τα ζητήματα των σπουδαστών.
Στην ανακοίνωση τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Την ώρα που οι σπουδές μας υποβαθμίζονται, που ο βασικός μισθός πέφτει στα 592 ευρώ, ο μισθός ενός νέου καταρτιζόμενου πέφτει στο 80% του βασικού δηλαδή στα 414 ευρώ, η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο και το εισόδημα των οικογενειών μας συρρικνώνεται με τα βασικά έξοδα να μεγεθύνονται (ΔΕΗ, πετρέλαιο κ.λπ.), την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε ή ψάχνουμε για δουλειά για να εξασφαλίσουμε τις σπουδές μας, και ο ΟΕΕΚ διαλύεται με αποτέλεσμα τα ΙΕΚ να περνάνε στα χέρια των Δήμων μέσω του Καλλικράτη και τίποτα να μην μένει όρθιο... μας πετάνε έξω επειδή αδυνατούμε να πληρώσουμε τα δίδακτρα».
Και προσθέτει: «Αυτή είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία της κυβέρνησης! Δε θα αφήσουμε κανένα συμφοιτητή μας να πεταχτεί στο δρόμο! Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά!», δηλώνουν οι σπουδαστές και καλούν την κοινωνία τοπικά να κινητοποιηθεί και να παλέψει μαζί τους για Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν, για σπουδές με αξία, πτυχία με αντίκρισμα!