Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

«Σας δίνουμε ψήφους για το Δήμο Ζακύνθου, μας δίνετε ψήφους για την Περιφέρεια»


Το αλισβερίσι στη Ζάκυνθο έχει προϊστορία. Στο πρόσφατο παρελθόν, τμήμα των ψηφοφόρων του νομάρχη Διονύση Γάσπαρου (ΝΔ), ψήφιζε με κατεύθυνση τον Δημήτρη Βαρβαρίγο (ΠΑΣΟΚ) για βουλευτή και σε αντάλλαγμα, οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος στήριξαν τον πρώτο για τη θέση του νομάρχη.
Τώρα πρόσωπα και αξιώματα είναι κάπως διαφοροποιημένα. Σύμφωνα με επιστολή στελεχών της Οργάνωσης Ζακύνθου της ΝΔ, που αποκάλυψε - και δε διαψεύστηκε ποτέ - η εφημερίδα «Ημέρα» της Ζακύνθου, η συναλλαγή γίνεται ως εξής: «Σας δίνουμε ψήφους για το Δήμο Ζακύνθου, μας δίνετε ψήφους για την Περιφέρεια». Και αυτό γιατί στη Ζάκυνθο η ΝΔ, λόγω «εσωτερικών προβλημάτων», αδυνατεί να κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της να επανδρώνουν το συνδυασμό του Αντίοχου Αντώνη (Μπαλιακρά), ο οποίος αφού δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ (το πήρε ο Στέλιος Μποζίκης), δήλωσε στην πορεία «ανεξάρτητος».
Την επιστολή συνέταξαν και έστειλαν στη Ρηγίλλης ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της Οργάνωσης της ΝΔ στο νησί. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν: 
«Με δεδομένο ότι δίνεται βαρύτητα λόγω των πολιτικών εντυπώσεων στους μεγάλους δήμους, και οι μικρές κοινωνίες έχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά και επειδή έχει δημιουργηθεί ρήγμα στους κόλπους της ΝΔ Ζακύνθου, θα ήθελα να διερευνήσετε την πιθανότητα υποστήριξης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στη Ζάκυνθο. (...) Ο εμπλουτισμός άλλου ψηφοδελτίου με στελέχη μας σε θέσεις ευθύνης, θα δημιουργήσει μια δυναμική, που εκτιμώ ότι θα είναι νικηφόρα στις εκλογές (...) Η δε κομματική βαρύτητα θα πέσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ζακύνθου, το οποίο, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται, λόγω μεγαλύτερης εκλογικής βάσης, από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, του δημοτικού ψηφοδελτίου. Η επιλογή αυτή είναι ρεαλιστική και άκρως πολιτική και έχει γίνει πολλές φορές σε δήμους της Ελλάδας και της Ζακύνθου».