Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Διακαναλικός εμπαιγμός

Τις επόμενες μέρες, ενόψει και της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται ένα όργιο κινδυνολογίας και διλημμάτων, μια πρώτη γεύση των οποίων φρόντισε να δώσει χτες ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «ασπίδα το μηχανισμό στήριξης που σηκώνουν οι εταίροι μας στην ΕΕ και εμείς» και υπονοώντας ότι αν ένα από τα δυο μέρη «φύγει», η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
Στη διακαναλική, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναφέρει τα ψευτοδιλήμματα της χρεοκοπίας και θα ισχυριστεί ότι μόνο μια «ισχυρή κυβέρνηση» μπορεί να σώσει τη χώρα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Θα συνδέσει ακόμα το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να επικαλεστεί εκβιαστικά την «ανάγκη» για «νωπή λαϊκή εντολή», φωτογραφίζοντας ακόμα και προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Στην ίδια κατεύθυνση θα ισχυριστεί ότι «δε θα ληφθούν νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», όπως έκανε και χτες στο Περιστέρι, προκειμένου να κρύψει ότι η κυβέρνηση σε πλήρη συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ έχει μεταθέσει την ανακοίνωση των προαποφασισμένων σκληρών μέτρων για αμέσως μετά τις εκλογές. Η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Γιουροστάτ, που θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, θα είναι το πρόσχημα για τη νέα προσχεδιασμένη επέλαση.


Αναφερόμενος χτες στις εκλογές της τοπικής διοίκησης, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι σε αυτές «οι πολίτες θα αποφασίσουν ξεκάθαρα πού θα πάει η χώρα», ισχυριζόμενος ότι «συγκρούεται η αντίληψη που αρέσκεται στη στασιμότητα και την καπηλεία των προβλημάτων και η οποία τελικά οδηγεί στο πισωγύρισμα και η αντίληψη που θέλει να συγκρουστεί με τα προβλήματα». Ουσιαστικά, προχώρησε σε ωμές απειλές ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ζητώντας νομιμοποίηση της βαρβαρότητας στις κάλπες της 7ης του Νοέμβρη.