Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΠΟ-Τ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Κοινό μέτωπο ενάντια στην αντιδραστική πολιτιστική πολιτική
Σε κοινό ψήφισμα κατέληξαν χτες τα σωματεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟ-Τ μαζί με τα σωματεία των ηθοποιών, των εικαστικών και των λυρικών καλλιτεχνών, κατά την κοινή τους συγκέντρωση έξω από το υπουργείο
Ο Αντώνης Σκυλάκος μιλάει στους διαδηλωτές
Μια ελπιδοφόρα αγωνιστική «συνάντηση» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, μεταξύ των εργαζομένων στο υπουργείο, που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν έξι πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟ-Τ, και των καλλιτεχνών και δημιουργών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τουΣωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ελλήνων Σκηνοθετών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Μαζί τους, οι χορωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία η κυβέρνηση χαρίζει στο «Ιδρυμα Νιάρχου» και οι σκηνοθέτες, οι οποίοι βάλλονται από το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τον κινηματογράφο. Μαζί τους και οι ηθοποιοί και οι άλλοι εργαζόμενοι από τοΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τοΕθνικό Θέατρο, που βιώνουν τον καλλιτεχνικό και οικονομικό «ευνουχισμό» των κρατικών θεατρικών σκηνών.
Μια συνάντηση που έγινε στη βάση κοινών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του αστικού κράτους, το οποίο υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Προβλήματα που η σημερινή κυβέρνηση όξυνε ακόμη περισσότερο, με πρόσχημα αλλά και ευκαιρία την καπιταλιστική κρίση, οδηγώντας στην ανεργία και την απληρωσιά συμβασιούχους του ΥΠΠΟ-Τ, στην κλιμάκωση της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το σφίξιμο της μέγκενης της υποχρηματοδότησης φορέων σύγχρονης δημιουργίας. Με αποκορύφωμα την άγρια και πρωτοφανή επίθεση των ΜΑΤ σε απεργούς συμβασιούχους μέσα στην Ακρόπολη την περασμένη βδομάδα.

Από τις 10 το πρωί, τα πανό, οι ευφάνταστες πικέτες και τα συνθήματα των συμβασιούχων, μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-Τ «ζέσταιναν» την οδό Μπουμπουλίνας. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους οι ηθοποιοί, οι εικαστικοί, οι λυρικοί και οι σκηνοθέτες δημιουργώντας ένα πραγματικά πανηγυρικό, αγωνιστικό κλίμα. Μοναδική απούσα, όπως πάντα άλλωστε όταν πρόκειται για δημιουργούς και εργαζόμενους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ. Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, προτίμησε... να υποδεχθεί έναν Γερμανό μαραθωνοδρόμο στο Καλλιμάρμαρο...
Στο πλευρό των ανθρώπων του πολιτισμού το ΚΚΕ
Κοντά στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ-Τ βρέθηκε το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο βουλευτής σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, «να εκμεταλλεύεται φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, να σας κρατούν ομήρους». «Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Για να την αλλάξουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο αγώνας! Οσο πιο μαζικός είναι ο αγώνας τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Οσο συντονισμένος είναι ο αγώνας και όχι αποσπασματικός - ανά υπουργείο - όσο συγκεντρωμένος είναι, τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει. Λένε πολλοί: "Βάλτε στη Βουλή αυτά τα ζητήματα". Εμείς τα βάζουμε στη Βουλή τα ζητήματα. Το θέμα όμως είναι ότι έξω από τη Βουλή δεν είναι 10, 20, 30 χιλιάδες κόσμος να στηρίξει, να πιέσει. Ενα όπλο λοιπόν είναι ο αγώνας. Γι' αυτό και συμπαραστεκόμαστε με όλη τη δύναμή μας. Ενα δεύτερο σημαντικό όπλο είναι η ψήφος. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας και κανονίστε το μέλλον σας σύμφωνα με τα συμφέροντά σας», σημείωσε ο βουλευτής. Πρόσθεσε ότι από το 2001, ο δικομματισμός και ο ΣΥΝ ψήφισαν διάταξη στο Σύνταγμα, πάνω στην οποία στηρίζεται η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Τα ειδικά και κοινά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική της κυβέρνησης στον πολιτισμό ανέφεραν, μιλώντας στη συγκέντρωση η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Εύα Μελά, και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Λεωνίδας Βαρδαρός.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτηςυποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Τα σωματεία κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα που διαβάστηκε στη συγκέντρωση:
«Σήμερα Πέμπτη 21/10/2010 συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να διαμαρτυρηθούμε:
  • Για την πολιτική των περικοπών στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία και ανεργία στους χώρους του πολιτισμού.
  • Για τη συνεχιζόμενη κάλυψη των αναγκών του ΥΠΠΟ-Τ με ελαστικά εργαζόμενους.
  • Για τις απολύσεις και τις απληρωσιές στο χώρο του πολιτισμού.
  • Για τον αυταρχισμό και την αναλγησία της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματα με ΜΑΤ και βία. Ζητάμε: αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή μισθό για όλους-ες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού και την παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ που δεν ήταν καν στο Υπουργείο για να ακούσει τα αιτήματά μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε συντονισμένα και δυναμικά τον αγώνα μας».
Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ-Τ Στερεάς Αττικής & Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σωματείο Εκτάκτων Αρτας - Πρέβεζας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηθοποιοί Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, Σύλλογος Εργαζομένων πάσης φύσεως προσωπικού Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.
Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν και σήμερα στις 9 το πρωί έξω από το ΥΠΠΟ-Τ.

Πορεία των μουσικών
Πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών έκαναν χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών ΟΤΑ και ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων, απαιτώντας την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο. Σε δεκάδες δήμους, πολιτιστικές δομές που λειτουργούν δεκαετίες, βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απολύσεις, υποαπασχόληση και ανεργία για έναν κλάδο που ήδη έχει πολύ αυξημένα ποσοστά. Δημοτικά Ωδεία και Πολιτιστικά Κέντρα, ενώ έχουν σπουδαστές, δεν μπορούν να ανανεώσουν συμβάσεις καθηγητών, ενώ εκατοντάδες συμβασιούχοι, που απασχολούνται σε Φιλαρμονικές και Ορχήστρες, αναμένεται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Οι τρεις μουσικοί σύλλογοι, στο κοινό υπόμνημα που επέδωσαν στο υπουργείο, ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με σταθερή και πλήρη απασχόληση, να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου μουσικού στα Μουσικά Σύνολα και Ωδεία, καθώς και την άμεση κατάταξη των μουσικών - επιτυχόντων σε διαγωνισμούς. Η χτεσινή κινητοποίηση υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συσπείρωσης και ξεσηκωμού των μουσικών για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στο νοσοκομείο ο Ν. Κούνδουρος
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού - με σκοπό όπως φαίνεται τη ληστεία - έπεσε μέσα στο σπίτι του στο Μετς, χτες τα ξημερώματα, ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Οι δράστες άρπαξαν 3.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο του σκηνοθέτη, αφού πρώτα τον χτύπησαν βάναυσα.
Ο 84χρονος σκηνοθέτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και νοσηλεύεται προληπτικά στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Εμφραγμάτων. Την ώρα που δέχτηκε την επίθεση, ο Νίκος Κούνδουρος έγραφε κείμενο αντίθεσης για το κινηματογραφικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ-Τ. Μια μέρα πριν, συμμετείχε στη συγκέντρωση των «παλιών» του κινηματογράφου (Θόδωρος Αγγελόπουλος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Δήμος Αβδελιώδης, Κώστας Φέρρης, κ.ά.), κατά την οποία οι περισσότεροι σκηνοθέτες διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου και ο Νίκος Κούνδουρος ανέλαβε να συντάξει το κείμενο που θα υπέγραφαν όσοι διαφωνούν.