Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Προσκλητήριο αγώνα, ελπίδας και προοπτικής για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου!

Απόσπασμα από την ομιλία της Α. Παπαρήγα πό το Πεδίο του Άρεως.

Μεγάλη η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για το αν θα συνεχιστεί η ίδια άγρια αντιλαϊκή πολιτική.
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δεν αλλάζουν έχουν την υποχρέωση οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να δώσουν μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.
Στις 7 Νοέμβρη, οι συνένοχοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αισθανθούν οι χαμένοι των εκλογών
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ανάμεσα σ' αυτούς που νιώθουν την πιο ισχυρή απογοήτευση, που αισθάνονται ως και έκπληκτοι για τις εξελίξεις, είναι τα εργατικά, λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν. Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο έπεσαν έξω. Ψάχνουν να βρουν αιτία, τι φταίει, αν ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζει το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ισχύει. Η αρχή δεν είναι το Μνημόνιο. Προ πολλού το ΠΑΣΟΚ, ειδικά από τις αρχές της 10ετίας του '90, έγινε δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού.
Εμείς δε σας ζητάμε να δώσετε λογαριασμό τι κάνατε χτες και προχτές, όμως σήμερα το τι αποφασίζετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες εξελίξεις.
Ο Γ. Παπανδρέου, όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, έβαλε και μια άλλη κρυφή υπογραφή ότι ο ελληνικός λαός όχι μόνο δε θα αντιδράσει αλλά θα προσφερθεί να χάσει περισσότερα από ό,τι του ζητάνε. Να γίνει εθελοντικά θύμα και τροφοδότης του κεφαλαίου. Διαβεβαίωσε την τρόικα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί καλύτερα από τη ΝΔ να δώσει ανάσα στο καπιταλιστικό σύστημα, να τσακίσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα.

Οσοι και όσες ελπίζουν ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να γίνει φιλολαϊκό, όσοι και όσες πιστεύουν ότι η ΝΔ διδάχτηκε από το παρελθόν της, όπως η ίδια λέει, όσοι πιστεύουν αυτά, τους λέμε κατηγορηματικά εκείνο που είπαμε και σε προηγούμενα χρόνια: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, αλλάξτε εσείς. Μην ελπίζετε άλλο, μην αφήνετε να χαθεί κι άλλος χρόνος.
Ο λαός μπορεί να ορθώσει εμπόδια στη νέα λαίλαπα που έρχεται με την οργάνωσή του σε κάθε τόπο δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης, με την αγωνιστική αλληλεγγύη και με τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι τα συμφέροντά του είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αν οργανώσουμε από τώρα τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Τώρα πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε το συσχετισμό δύναμης, να προκαλέσουμε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα. Να δυναμώσουμε τη δράση μας για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.