Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Μετ'άλλων ανθρώπων έργοΣυνεχίζεται (έως 28/11) στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245 και Π. Ράλλη - Πρώην «Μηχανική Καλλιέργεια»), του Δήμου Νίκαιας, η αναδρομική έκθεση του εικαστικούΠαναγιώτη Βαρελά με τίτλο «Μετ'άλλων ανθρώπων έργο». Οι παρουσιαζόμενες δημιουργίες σκιαγραφούν τη σχέση των μετάλλων και των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβληθούν στο τραχύ αυτό υλικό, αποτυπώνοντας πάνω του την καθημερινότητα, τη δουλειά, τη ζωή, τον αγώνα και τα όνειρά τους.
Εκεί, όπου το κύμα της σκουριάς ποτίζει τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη σιγανή μουρμούρα της θάλασσας, έρχεται ο χρωστήρας του δημιουργού για να δώσει «σάρκα και οστά» στο βογκητό της καρδιάς και στο αβάσταχτο αίσθημα της ζωής. Πρόσωπα σκαμμένα, με ανεξίτηλα τα σημάδια της σκληρής δουλειάς και του χρόνου. Φιγούρες που αιωρούνται στο γκρίζο φόντο, πολεμώντας τη σκουριά. Φλόγιστρο η ψυχή τους, τίμημα η ζωή τους στην πιο άγρια μορφή εργασίας, στα όρια ζωής και θανάτου. Δεμένα καράβια, που προσδοκούν, βουβά, τη μεγάλη στιγμή της περιπλάνησης. Ηχοι διαπεραστικοί, μα και ψίθυροι ανθρώπινοι μέσα στις τεράστιες δεξαμενές και στα σκοτεινά αμπάρια.
Αυτοδίδακτος στη ζωγραφική, ο Π. Βαρελάς τραβά τον δικό του εικαστικό δρόμο. Ενας διαρκής πειραματισμός στα υλικά, στη σύνθεση, τη μορφή και το περιεχόμενο. Κάθε κέντρισμα αποτελεί και μια αφορμή για εικαστική ενασχόληση. Η ακουαρέλα, το πενάκι, τα παστέλ, το κάρβουνο, η σινική και η τέμπερα, τα λάδια, τα ακρυλικά, ο αερογράφος και οι μεικτές τεχνικές, οι σκόνες και οι κόλλες εναλλάσσονται σε κάθε δημιουργική προσέγγιση.