Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τρίτη 21/12
 • Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από την Ικαρία περιλαμβάνονται στο CD «Ικαρία Μέθεξις», που παρουσιάζεται (9μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), σε μια βραδιά - μικρό πανηγύρι, όπως εκείνα που με μοναδικό τρόπο στήνονται στο νησί.
Τετάρτη 22/12
 • Εκθεση με το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του Δημήτρη Πικιώνη, πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (μέχρι 13/3). Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το ζωγραφικό του έργο στις ενότητες που ο ίδιος είχε προσδιορίσει: Από τη Φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται το σύνολο του αρχιτεκτονικού του έργου, μελέτες του για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς και της Καστοριάς κ.ά.
 • Μαργαρίτα Ζορμπαλά
  Ο θίασος «Συνθήκη», παρουσιάζει στο Θέατρο «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Μεταξουργείο, τηλ. 210.3420.419), το έργο του Ιψεν «Ρόσμερσχολμ». Επίσης, ο θίασος συμμετέχει με δύο μονολόγους «Το Παγκάκι» του Ζάχου Βασιλείου με τον Σπύρο Μπιμπίλα και το «Χωρίς Τίτλο» με τη Μαρία Μακρή.
 • Η Ρίτα Αντωνοπούλου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο club του «Σταυρού του Νότου», όπου για τέσσερις Τετάρτες παρουσιάζει για πρώτη φορά τα τραγούδια από το νέο της δίσκο «Μια πόλη για δύο», που υπογράφουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Ζούδιαρης, Χρήστος Θηβαίος, Οδυσσέας Ιωάννου, Διονύσης Τσακνής κ.ά.
Πέμπτη 23/12
 • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή, δίνει συναυλία (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - αφιερωμένη στο Ετος Mahler - στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται η «Εβδομη Συμφωνία» του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη Gustav Mahler.
 • Η «Διαβολογυναίκα» του Καρλ Σένχερ παρουσιάζεται στο «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά-κουστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου και μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου. Παίζουν: Ευδοκία Ρουμελιώτη, Μιχάλης Μητρούσης, Νικόλας Παπαγιάννης.
 • Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανεβαίνει στη σκηνή του «Ρυθμού» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, 210.9750.060) κρατώντας τα γνωρίσματα των παραδοσιακών γραμμών, αλλά παρουσιάζοντάς τα με πιο ηλεκτρική διάθεση. Μαζί του, η νεαρή τραγουδίστρια Φρόσω Στυλιανού.
Σάββατο 25/12
  Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τους «Εncardia», στην «Αυλαία». Κάλαντα, παλιά και καινούργια τραγούδια από τις «αποσκευές» του συγκροτήματος, κρασί από την Κάτω Ιταλία και πολλές εκπλήξεις. Ωρα έναρξης: 10.30μμ.