Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Ζάππειο 2 - Για την πλουτοκρατία από την αρχή ως το τέλος


Η φράση του Α. Σαμαρά «είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων» διαπερνά από την αρχή μέχρι το τέλος την πρόταση για«επανεκκίνηση της οικονομίας με δημιουργικό σοκ», που παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς,επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι κάνει πράξη την επιθετική συναίνεση στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα σε προωθημένη φιλομονοπωλιακή βάση.
Η πρόταση, που, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΛΠΕ), αλλά και την κυβέρνηση, που χαρακτήρισε «δικές της» πολλές από τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, θεωρεί δεδομένο το νέο αντιλαϊκό πακέτο κυβέρνησης και τρόικας (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας) και πλειοδοτεί υπέρ της εφαρμογής μιας νέας δέσμης γενναίων φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Επί της ουσίας, η ηγεσία της ΝΔ, με την πρότασή της, επιβεβαιώνει ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος κυβέρνησης και τρόικας, που όχι μόνο βάζει γερές πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα μπαίνει μπροστά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κλιμάκωση του πολέμου της πλουτοκρατίας κατά του λαού.
Η «σωτηρία της χώρας» και η «έξοδος από την κρίση», σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ, περνά μέσα από την «επανεκκίνηση της οικονομίας» που θα γίνει με την άμεση και ταυτόχρονη εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς ανέφερε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της πρότασής του «την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας» και, δίνοντας το παράδειγμα, τόνισε ότι «είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι σήμερα «η επιχειρηματικότητα βρίσκεται υπό διωγμό».
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να αποδώσει το πακέτο των προτάσεών του, πρέπει να εφαρμοστεί ολόκληρο και εδώ και τώρα, ζητώντας «ένα δημιουργικό σοκ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων θεωρείται αυτονόητη για την ηγεσία της ΝΔ και γι' αυτό δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά. Παραδέχθηκε όμως ότι «σε αρκετά σημεία, τα μέτρα που προτείνει συμπίπτουν με εκείνα που προτείνει η κυβέρνηση στο δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», ενώ συμφώνησε πλήρως με το στόχο για «ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».
Ολα για την πλουτοκρατία
Με αυτό ως «ένα το κρατούμενο», οι προτάσεις επικεντρώνονται στη γενναιόδωρη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω της δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη και την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, την επιδότησή τους με ζεστό κρατικό χρήμα, αλλά και με πλήθος νέων προνομίων. Υπερακόντισε της πρότασης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ δε δίστασε στο όνομα της προσέλκυσης των «επενδύσεων» να επαναφέρει προτάσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ειδικότερα, το «σχέδιο για επανεκκίνηση της οικονομίας με δημιουργικό σοκ» περιλαμβάνει:
-- Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, ενώ η φορολόγηση στα μερίσματα θα πέσει στο 15% από 25%. Την ίδια στιγμή ο συντελεστής για τα εισοδήματα θα υποχωρήσει από το 45% στο 40%.
-- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, για να μειωθεί αισθητά «το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος».
-- Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19% και από το 13% στο 9%, αλλά για τους κεφαλαιοκράτες στον τουρισμό στο 4,5%.
-- Κατάργηση του πόθεν έσχες, για την αγορά κατοικίας (πρώτης, δεύτερης, εξοχικής) για τρία χρόνια, αλλά και κατάργηση του πόθεν έσχες ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
-- Πλήρη νομιμοποίηση των αυθαίρετων, με στόχο το 70% τουλάχιστον να αποκτήσει κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας και να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,5 δισ. τον πρώτο χρόνο.
-- Να εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.
-- Να δοθεί ένα 20-30% στις επιχειρήσεις, κυρίως στις εξαγωγικές και τις τουριστικές, από τα πακέτα εγγυήσεων των τραπεζών, από τις τσέπες δηλαδή του λαού. Ταυτόχρονα, να παραταθεί η διοχέτευση ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2012.
-- Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία, επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά δύο μονάδες, πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, όλα βέβαια για την τόνωση της αγοράς, δηλαδή των επιχειρήσεων.
-- Αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων, επέκταση του μοντέλου του ΟΛΠ σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, επέκταση του Προαστιακού, διαχείριση απορριμμάτων, για να αποκτήσει η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία νέα πεδία δράσης και επένδυσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων της.
-- Το «φαστ τρακ» να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο στις πολύ μεγάλες ή τις ξένες, να καταργηθούν οι έκτακτες εισφορές στα κέρδη, να κτυπηθεί το παρεμπόριο.
Μετά τα παραπάνω, μόνο ως θρασύτατη πρόκληση και κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν οι δήθεν προτάσεις για αποκατάσταση των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ (!), καθώς και των ενισχύσεων που έκοψε η κυβέρνηση προς τους πολύτεκνους. Με τα ψίχουλα αυτά, που όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να εξαγοράσει φιλολαϊκό προφίλ και ψήφους.
Βάση συναίνεσης
Στο μέτωπο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο Α. Σαμαράς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση, που πρώτος αυτός έκανε, έχει μπει από την τρόικα ως «όρος δανεισμού», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να καθαρίσει τους τίτλους των ακινήτων του», για να τους δώσει αξία και να προσδιορίσει χρήσεις γης και συντελεστές εκμετάλλευσης. Επιπλέον να χρησιμοποιήσει όλες τις μορφές αξιοποίησης, από τις«παραδοσιακές», όπως μακροχρόνια ενοικίαση και ΣΔΙΤ, μέχρι τις εξειδικευμένες, όπως τα αμοιβαία κτηματομεσιτικά κεφάλαια και εταιρείες συμμετοχών. Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, προέκρινε τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή και της απελευθέρωσης των αγορών παντού (ενέργεια, νερά, κ.ο.κ.).
Από τη σκοπιά της άμεσης και γενναίας στήριξης των μονοπωλίων, η ηγεσία της ΝΔ δηλώνει ότι επιδιώκει να διαπραγματευτεί και αλλάξει τους όρους του μνημονίου. «Θα διαπραγματευτώ όλους τους όρους της επανεκκίνησης που ανέφερα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ταυτόχρονα απάντησε επιθετικά στο ζήτημα της συναίνεσης, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει αυτή το βήμα και να υιοθετήσει τη δική του πρόταση: «Για μένα αυτή είναι η βάση εθνικής ενότητας», τόνισε, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων και να μη χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την δήθεν έλλειψη συναίνεσης. Χαρακτήρισε τέλος καλοδεχούμενες τις πρόωρες εκλογές, αν τις κάνει η κυβέρνηση, αλλά εξέφρασε προβληματισμό για το αν πραγματικά τις θέλει, επειδή, όπως άφησε να εννοηθεί, θα τις χάσει.