Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη


Τριήμερο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη, τον Ελληνα συνθέτη που «σφράγισε» με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 3, 6 και 8/6 (9 μ.μ.), στην Πειραιώς 260 (Η). Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, τρία σημαντικά μουσικά σύνολα που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική διατρέχουν το έργο του, το οποίο σήμερα επανέρχεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο.
Στις 3/6 το πολυβραβευμένο «Arditti Quartet», ένα από τα σημαντικότερα σχήματα σε έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, για το οποίο ο συνθέτης έγραψε όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του, με σολίστ τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο θα παρουσιάσει τα έργα: «Τέτορα», «ST/4», «Ακεα», «Ιχώρ», «Ευρυάλη» και «Τετράς». Ακολουθεί (6/6) η συναυλία της περίφημης «London Sinfonietta», γνωστή για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες και τις τολμηρές ρεπερτοριακές επιλογές της. Υπό τη διεύθυνση του Ryan Wigglesworth, το μουσικό σύνολο καλεί το κοινό να «εξερευνήσει» τις πρωτοπόρες συνθέσεις του Ξενάκη, όπου η μουσική συναντά την αρχιτεκτονική. Στο πρώτο μέρος ερμηνεύει τα έργα «Επεί», «Κοττός» και «Φλέγρα». Στο δεύτερο, θα ακουστεί ηχογραφημένο το έργο «Διάτοπο - ο μύθος του Ηρός» για μαγνητοταινία, που ο Ξενάκης δημιούργησε το 1977 για τα εγκαίνια του παρισινού μουσείου «Πομπιντού».
Την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του δημιουργού φιλοδοξεί να αναδείξει η παράσταση «Ξενάκης σε Α' πρόσωπο» του «Ergon Ensemble» (8/6), με παράλληλη αφήγηση κειμένων, προβολή φωτογραφιών, βίντεο και ακρόαση ηλεκτροακουστικών έργων. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας. Μουσικολογική τεκμηρίωση - κείμενα: Αντώνιος Αντωνόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου. Bίντεο: Βίκυ Μπέτσου. Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος.