Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το οδηγούν σε κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση
Σε κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση οδηγείται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ο παλαιότερος φορέας πολιτισμού, καθώς το ΥΠΠΟΤ μείωσε δραματικά τη χρηματοδότησή του, καθιστώντας ανέφικτη τη λειτουργία του. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι - εκτός των 17 μονίμων - είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες. Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, χτες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και εξήγγειλαν νέα 5ήμερη απεργία (16-20/5). Στο πλαίσιο της 5ήμερης απεργίας προγραμματίζουν συναυλία διαμαρτυρίας (17/5, 7.30 μμ), με μουσικά σύνολα καθηγητών και σπουδαστών και καλούν το λαό και τους φορείς της Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.
Παλεύουν για αύξηση της χρηματοδότησης, διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΚΩΘ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας με ανανέωση όλων των συμβάσεων και για συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του.
Ο Σύλλογος Καθηγητών του ΚΩΘ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, καθώς όπως είπε η πρόεδρός του, Κ. Καρατζά, η μείωση της χρηματοδότησης κατά περίπου 50% θα φέρει αντίστοιχες μειώσεις σε προσωπικό και σπουδαστές. Μόνο με αύξηση της χρηματοδότησης μπορεί να διατηρηθεί ο δωρεάν χαρακτήρας, ξεκαθάρισαν και δήλωσαν ότι θα αντιπαλέψουν ενδεχόμενους σχεδιασμούς για επιβολή διδάκτρων ή μετατροπή του σε μουσική σχολή με περιορισμένο αριθμό τμημάτων.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι 3 ταχυτήτων. Από τους περίπου 100, οι 87 είναι καθηγητές μουσικής. Οι 17 μόνιμοι, οι 17 με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι 53 ωρομίσθιοι, με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και πληρώνονται με 12 ευρώ την ώρα, μεικτά. Οι ωρομίσθιοι εργάζονται 9 μήνες το χρόνο. Οι συμβάσεις όλων λήγουν στις 10 Ιούλη 2011.
Το ΚΩΘ το 2009 χρηματοδοτήθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση το 2010 μειώθηκε στις 800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και για το 2011 συρρικνώθηκε στις 680.000 ευρώ.
Στις μέχρι τώρα οχλήσεις του συλλόγου, κανένας δεν απαντά, ούτε το υπουργείο, ούτε η διοίκηση του ΚΩΘ, από την οποία το τελευταίο διάστημα παραιτήθηκαν τα 3 από τα 5 μέλη. Επίσης, εδώ και 9 μήνες παραμένει κενή η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του και ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής.