Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Κοινή δράση ενάντια στη βαρβαρότητα

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την αντιλαϊκή πολιτική, θα βροντοφωνάξουν τα καλλιτεχνικά σωματεία, με συντονισμένη κινητοποίησή τους, στις 22/6
Προσανατολισμένα στην οργάνωση της κινητοποίησης στις 22/6, είναι τα καλλιτεχνικά σωματεία
που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για συντονισμό της δράσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με πρόσχημα την κρίση που πλήττει και τους καλλιτέχνες, όπως τους κλάδους εργαζομένων.
Οπως ανακοίνωσαν οι φορείς, η κινητοποίηση στις 22/6, που θα ξεκινήσει από το Μουσείο Ακρόπολης και θα καταλήξει στο ΥΠΠΟΤ, εντάσσεται σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει διεκδικητικές καλλιτεχνικές δράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Τα σωματεία καλούν σε αγώνα «για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη», «για να εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους», «για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα», «για την προστασία της ζωής από την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τη βαριά φορολογία και την ακρίβεια. Οι καλλιτέχνες ζούμε την κάθετη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου όπως οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Χάνουμε κάθε εργασιακό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιδόματα, περίθαλψη. Οδηγούμαστε στην εξαθλίωση (...) Η ανεργία είναι τεράστια σε όλους τους κλάδους μας. Ολοένα περισσότεροι οδηγούμαστε στην ετεροαπασχόληση».
Αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντιδραστικής πολιτικής στον πολιτισμό τη συνεχόμενη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, την «τουριστικοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, την απαξίωση των κρατικών πολιτιστικών δομών (θέατρα, ορχήστρες, μουσεία, ΝΠΔΔ), παράδοση της Λυρικής στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τον κινηματογραφικό νόμο που παραδίδει την εγχώρια κινηματογραφία στους επιχειρηματίες κ.λπ.
«Η κατάσταση αυτή έχει αιτία», λένε οι καλλιτέχνες: «Είναι η πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, συμπράττοντας στις επιλογές της ΕΕ. Το αστικό κράτος "αποσύρεται" από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της "αγοράς". Η πολιτική αυτή προϋποθέτει και την απαξίωση, στα μάτια των δημιουργών και του λαού, των κρατικών δομών και θεσμών πολιτισμού, όπως συμβαίνει με κάθε κλάδο και τομέα που ετοιμάζεται για ξεπούλημα (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.).
Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα "πολιτιστικό" πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου. Ομολογούν ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μονοπώλια πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας και σε αυτά τα πλαίσια προωθείται η κινητικότητα των καλλιτεχνών (...)».
Υπογράφουν: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, «μικρό» Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών Μικρού Μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων.
Υπογράφουν, επίσης, καλλιτέχνες και άλλοι άνθρωποι του Πολιτισμού. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.