Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο

Την Τετάρτη 28 Ιούνη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι προβοκάτορες επανέλαβαν το εγχείρημα να εμπλέξουν το ΠΑΜΕ σε εντάσεις που θα έδιναν αφορμή για επέμβαση της αστυνομίας. Στόχος τους ήταν να ταυτίσουν το ΠΑΜΕ με τη βία ή να δείξουν ότι οι απλοί αγανακτισμένοι του Συντάγματος δε θέλουν το ταξικό κίνημα, δε θέλουν κόμματα και ιδιαίτερα δε θέλουν το ΚΚΕ. Να εμφανίσει, δηλαδή, μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον απλό αγανακτισμένο διαδηλωτή και το ΠΑΜΕ. Ενα τέτοιο κλίμα, άλλωστε, καλλιεργείται έντεχνα από τους καθοδηγητές της πλατείας, που αναπαράγουν συνθήματα όπως «έξω τα συνδικάτα - έξω τα κόμματα».
Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση συμμετέχουν στοιχεία που απειλούν με κρεμάλα και «Γουδή» τους «300 βουλευτές». Ολοι αυτοί έχουν τη συμπάθεια και απολαμβάνουν της ανοχής όλων των άλλων κομμάτων, που ψαρεύουν στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας και επιχαίρουν για το γεγονός ότι η καταδίκη της «πλατείας» στην πολιτική τους εκφράζεται με τέτοιο τρόπο και όχι ριζοσπαστικά και οργανωμένα.
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, τη στιγμή που η πορεία έφτασε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος ανεβαίνοντας τη λεωφόρο Αμαλίας, μια ομάδα από προβοκάτορες και τραμπούκους κινήθηκε προς το «βαν» με τα μεγάφωνα που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας. Στάθηκαν μπροστά και απαιτούσαν να σταματήσει η πορεία, να σταματήσουν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ να φωνάζουν συνθήματα και να μαζέψουν τα πανό και τις σημαίες. Κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν ακόμη πιο απειλητικά στην κεφαλή της πορείας, με βρισιές και προβοκατόρικα συνθήματα, όπως «ΚΚΕ το κόμμα σου χαφιέ», «Ιδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά».
Οι προσπάθειες όξυνσης της κατάστασης δε σταμάτησαν εκεί. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι, λίγα μέτρα πιο κάτω, βρήκαν την ευκαιρία να προκαλέσουν επέμβαση των ΜΑΤ, πετώντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με τη ρίψη δύο δακρυγόνων. Το σχέδιο να εμπλέξουν το ταξικό κίνημα στα προβοκατόρικα σχέδιά τους ακυρώθηκε και πάλι χάρη στην ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα του ΠΑΜΕ.
Την Πέμπτη, το σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος με πρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και τους προβοκάτορες ξεδιπλώθηκε σε όλη του την έκταση. Ο στόχος να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν τους βγήκε και πάλι, καθώς έγκαιρα υπήρχε η πληροφόρηση ότι οι ομάδες των κάθε λογής προβοκατόρων περίμεναν την άφιξη της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα για να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με το ταξικό κίνημα και να προκαλέσουν κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας.
Ωστόσο, η επίθεση που εξαπολύθηκε από την κορυφή της πλατείας Συντάγματος στη 1.30 μετά το μεσημέρι, εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές όργιο αστυνομικής αγριότητας, καλυμμένης πίσω από την παρουσία και τη δράση των κουκουλοφόρων. Εκτοξεύτηκαν τόνοι χημικών, ενώ οι κτηνώδεις επιθέσεις της αστυνομίας στο σωρό είχαν απολογισμό εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια και αναπνευστικά προβλήματα.