Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Απίστευτοι επικοινωνιακοί ακροβατισμοί της κυβέρνησης, η οποία προωθεί τη συντήρηση ενός προβλήματος που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Ορθολογικοποίηση» της ... χρήσης!
Η χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών απ' τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αποτελέσουν την «ορθολογικοποίηση» της χρήσης, λες και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών μπορεί να μπει στο καντάρι της Δικαιοσύνης ή να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Στόχος της κυβέρνησης
και των συνοδοιπόρων της είναι να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού το πρόβλημα των ναρκωτικών και τη χρήση τους, να κάμψει τις διαρκώς εντεινόμενες αντιδράσεις απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της.
Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις χτεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, έχοντας αφετηρία τις περικοπές υποσκελίζει τη θεραπεία, καθώς, όπως έχει πει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας, δεν μπορεί για τη χορήγηση υποκατάστατων 300.000 ευρώ να συντηρεί υποστηρικτικές μονάδες που στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ετσι διαγράφονται η πρόληψη, η απεξάρτηση και η επανένταξη των χρηστών, περιθωριοποιώντας τα Κέντρα Πρόληψης και τα «στεγνά» προγράμματα.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η χορήγηση υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει «ένα βασικό κομμάτι» του πολυνομοσχεδίου αφού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ένα απ' τα βασικά θέματα ήταν η «εξάλειψη μέχρι Οκτώβρη - Νοέμβρη της "λίστας της ντροπής", μέσα από τη διεύρυνση των προγραμμάτων παροχής θεραπείας». Δηλαδή, κυριαρχεί η ιατρικοποίηση ενός εξόχως κοινωνικού προβλήματος, που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με διαχειριστική λογική εναρμονισμένης με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συμπλήρωμα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας αποτελεί και η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, εμφανίστηκε με υποκριτικούς λυγμούς για τα «βαποράκια» που καταλήγουν στη φυλακή για δυο γραμμάρια χασίς, ενώ οι έμποροι μένουν στο απυρόβλητο. «Τώρα προσπαθούμε να ορθολογικοποιήσουμε τι γίνεται» και «πως είναι κάποιος τοξικομανής ή εξαρτημένος» είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, λες και μπορούν να μπουν στη ζυγαριά οι ουσίες ή να περιγραφεί ο τρόπος χρήσης σε μια εποχή πολυτοξικομανίας. Με το νομοσχέδιο, είπε ο Γιώργος Πεταλωτής, οι χρήστες δε θα μπαίνουν «στη φυλακή αλλά σε κέντρα αποθεραπείας γιατί είναι άρρωστοι». Βέβαια, η γύμνια από ειδικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε φυλακισμένους ήταν η βασική αιτία που οι χρήστες κατέληγαν στις φυλακές. Ετσι, όταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται σε «κέντρα αποθεραπείας» εννοεί τα δημόσια νοσοκομεία που προετοιμάζει για τις δόσεις συντήρησης του προβλήματος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τις ευαισθησίες της κυβέρνησης ως προς το θέμα των ναρκωτικών προσυπέγραψε και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Τασούλας, που μίλησε στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ, ενώ συμβούλευσε τον Γ. Πεταλωτή να μην επαναπαυθεί στην ευφορία της νομοθέτησης. Υπέρ των νοσοκομειακών δόσεων των υποκατάστατων τάχτηκε και η Δημοκρατική Συμμαχία, θυμίζοντας ότι την πρόταση την είχε υποστηρίξει πρώτη η πρόεδρός της Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζοντας ότι «κάθε κίνηση που αντιμετωπίζει τον τοξικομανή σαν ασθενή και τον διαχωρίζει από τους εμπόρους ναρκωτικών είναι θετική».