Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε «εφεδρεία»

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος  από όπου ακολούθησε πορεία στη Βουλή τα σωματεία των καλλιτεχνών, αντιδρώντας στην «εργασιακή εφεδρεία» και στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων.
Ακόμη όμως και μπροστά σε αυτή την τραγική και για τον πολιτισμό κατάσταση, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κάνουν ό,τι μπορούν να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων των εργαζομένων. Αυτό συνέβη και στην ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην ΠΟΘΑ.
Η «ΔΑΣ» καταγγέλλει «την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος
που ενώ κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου 2011 αναγκάστηκαν να αποδεχτούν το αίτημα της παράταξής μας (ΔΑΣ) για 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτέμβρη, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ενημερώσουν τα σωματεία μέλη της ΠΟΘΑ και μετά από παρέμβασή μας έστειλαν ένα e-mail με ασαφή εξήγηση της δράσης».
Η παράταξη προσθέτει ότι «την αμέσως επόμενη μέρα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ σαμποτάριζαν την απόφαση με το να ενημερώνουν ότι στο πρωτοβάθμιο σωματείο του εργασιακού τους χώρου αποφασίστηκε στάση εργασίας, υποκινώντας να κάνουν και τα άλλα σωματεία το ίδιο. Μετά από δεύτερη παρέμβασή μας αναγκάστηκαν να στείλουν το εξώδικο της απεργίας. Πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάζουν τα συμπεράσματά τους και να παραμερίζουν τους συνδικαλιστές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».
Η ΔΑΣ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση διεκδικώντας:
«Καμία κατάργηση - συρρίκνωση Δημόσιου κοινωφελή Οργανισμού και Φορέα. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους.
Καμία άμεση ή έμμεση απόλυση εργαζόμενου. ΟΧΙ στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα δικαιώματά μας συνολικότερα.
Να σταματήσει πια η φορολογική "καταιγίδα" εις βάρος μας. Δεν πληρώνουμε τα νέα "χαράτσια", αλλά τους τα επιστρέφουμε μέσω των Σωματείων μας».
Στην απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το παραπάνω πλαίσιο πάλης, ενώ ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει «την ανοιχτή επίθεση κυβέρνησης, ΔΝΤ, και ΕΕ στα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας». Στάση εργασίας των μελών του στην Αθήνα εξήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ώστε να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.