Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ψεύτικες οι διαφωνίες εντός ΠΑΣΟΚΟι εμφανιζόμενες και πάλι ως σφοδρές διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ψεύτικες και υποκριτικές, αλλά χρήσιμες για τους εκτελεστές των λαϊκών δικαιωμάτων. Με την κριτική τους, κάποιοι απαιτούν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, άλλοι θέλουν να δείξουν ότι δήθεν η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα και άλλοι φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδιωκόμενη συγκυβέρνηση.

Πρώτα ψηφίζουν και μετά «διαφωνούν»
Το ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι δήθεν «διαφωνίες» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό της κατάργησης της
Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν απόλυτα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να περάσει με έμμεσο τρόπο η καθολική μείωση των μισθών. Η αναφορά του Γ. Κουτρουμάνη πως η κυβέρνηση «θα αναλάβει να εξετάσει και να αποτρέψει ό,τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», δηλαδή να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, βρήκε την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Β. Παπανδρέου, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού του λαού και με στόχο να χειραγωγήσει το θυμικό των εργαζομένων, φέρεται να πρότεινε τον «έλεγχο του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων της τελευταίας δεκαετίας» και να δηλώνει ότι «κάποιος πολιτικός πρέπει να μπει φυλακή». Την ίδια ώρα, τασσόταν υπέρ της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων μέσω της «εργασιακής εφεδρείας», θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο «να καταργηθούν οι 77 οργανισμοί που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία» και ουσιαστικά να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτούς!
Η ίδια υποκριτικά επικαλέστηκε την αδυναμία «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ικανή διαπραγματευτική ομάδα» απέναντι στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος η Μ. Αποστολάκη, δανειζόμενη τμήμα της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ, υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθείται». Εκφράζοντας μερίδες της πλουτοκρατίας που επιδιώκουν τη συγκυβέρνηση, η Μ. Αποστολάκη διερωτήθηκε «αν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να συζητεί με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014». Για «ηγετική ομάδα που είναι κατώτερη των περιστάσεων»έκανε λόγο ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Με περίσσεια υποκρισία η πρώην υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, που νομοθέτησε πλήθος αντεργατικών νόμων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ανέφερε χτες ότι «η απότομη μείωση των μισθών θα αφαιρέσει 4,5 έως 13,5 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία και θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ».Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός, μιλώντας στο «Βήμα Fm», σημείωσε ότι «παρά τις όποιες διαφωνίες, τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές στο ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου».
  • Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και μεταξύ άλλων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των ταξί. Επίσης, η υφυπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το «νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.