Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αντιεπιστημονικά αναμασήματα περί «κρίσης χρέους»


ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Ξεκάθαρος για τους ταξικούς στόχους της συγκυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός
Ξεκάθαρος ως προς τους ταξικούς στόχους που έρχεται να υπηρετήσει η κυβέρνησή του ήταν και χτες ο νέος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στη δευτερολογία του. Είπε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για ο λαό, αφού «ο δρόμος θα
είναι μακρύς και το κόστος της προσαρμογής μεγάλο», ενώ κάλεσε σε υποταγή τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας ότι «ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματα, βοηθά μόνο ο δρόμος της συνεργασίας».
Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κρίση της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντάς την αντιεπιστημονικά σαν «κρίση χρέους», η οποία «διαχέεται από την περιφέρεια στον σκληρό της πυρήνα, απειλεί την σταθερότητα του ευρώ και έχει επιπτώσεις στο Τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία». Στο ίδιο πνεύμα, και σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί παρά να παράγει κρίσεις και εξαθλίωση για το λαό, ισχυρίστηκε ότι η κρίση αναπτύχθηκε επειδή τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπισή της τα κράτη αποδείχθηκαν ανεπαρκή και οι υπάρχοντες μηχανισμοί στήριξης δε διαθέτουν «την δύναμη πυρός» για να αντιμετωπίσουν τη διάχυση της κρίσης.
Απαντώντας από τη σκοπιά της διαχείρισης, ο ίδιος είπε ότι απαιτούνται «ριζοσπαστικές λύσεις», όπως η ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οικονομική διακυβέρνηση και η ενοποίηση των οικονομικών στοιχείων των χωρών - μελών, το βάθεμα, δηλαδή, της οικονομικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για μέτρα που ήδη προωθούνται στην ΕΕ και με βεβαιότητα θα οδηγήσουν το λαό σε βαθύτερη φτώχεια, ενώ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ούτε τα ζητήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, όπως διατείνονται οι καπιταλιστές.
Σε μια αστική ανάλυση για τις αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή προέκυψε εξαιτίας της συσσώρευσης του υπερβολικού δημόσιου χρέους και των συνεχόμενων υψηλών ελλειμμάτων. Οι αιτίες, είπε, είναι «μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού» και οφείλονται στην «όχι συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια» παρά τις συστάσεις των οργάνων της ΕΕ. Δε φταίει, δηλαδή, η υπερσυσσώρευση που έκανε το κεφάλαιο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες εκεί όπου κατευθυνόταν και ο δανεισμός της κυβέρνησης, αλλά γενικά η «δημοσιονομική πολιτική», που δεν υπάκουε στις ευρωενωσιακές συστάσεις.
Κατά τον Λ. Παπαδήμο, η κατάσταση της χώρας θα είναι πιο δυσχερής εκτός του ευρώ, αφού η έξοδος - όπως είπε - θα ανέβαζε τον πληθωρισμό, πλήττοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που θα παρέμενε σε ευρώ και η δημόσια και ιδιωτική περιουσία της Ελλάδας θα αποκτιούνταν σε χαμηλές τιμές από όσους θα διαθέτουν ευρώ ή άλλο ισχυρό νόμισμα. Τα παραπάνω προσπάθησε να τα αξιοποιήσει εκβιαστικά και να συγκαλύψει ότι λύση υπάρχει για το λαό έξω από ευρώ και την ΕΕ, αλλά με λαϊκή εξουσία.
Επανέφερε, τέλος, την αξίωση των δανειστών, λέγοντας ότι δεν αρκεί μόνο η δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά ζητείται και η ρητή γραπτή δέσμευση των κομμάτων που τη στηρίζουν για την υλοποίηση των μέτρων που συνεπάγονται οι αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη.