Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Εκπέμπει ... «SOS»Ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης για τον πολιτισμό οδηγεί σε κατάρρευση βασικές πολιτιστικές δομές και υπηρεσίες και αφανίζει την καλλιτεχνική παραγωγή. Η απροκάλυπτη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του πολιτισμού προετοιμάζουν το έδαφος για τον ολοκληρωτικό έλεγχό του από την καπιταλιστική πολιτιστικο-τουριστική βιομηχανία.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει από την ίδρυσή του ως κύριο στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα και είναι ο μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός στα Βαλκάνια σε υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να υλοποιήσει τη διάδοση του πολιτισμού. Κι όμως η πολιτεία, αβασάνιστα, οδηγεί το θέατρο προς την καταστροφή. Αυτοί που στο όνομα της κρίσης κόβουν την επιχορήγηση στον πολιτισμό δεν το κάνουν γιατί τον θεωρούν περιττό. Γι' αυτούς, ο πολιτισμός είναι επικίνδυνος.
Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων, αλλά φέτος η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική. Η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας αναγκάστηκε να ακυρώσει τρεις παραγωγές, καθώς η τακτική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ-Τ δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του Σεπτέμβρη και για τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι του θεάτρου δεν έχουν πληρωθεί για τον Οκτώβρη, γεγονός που όχι μόνο αναστατώνει τις ζωές τους, αλλά και παρεμποδίζει την εργασιακή τους δυνατότητα και την ομαλή λειτουργική τους σχέση με την εργασία.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος της προηγούμενης διοίκησης του ΚΘΒΕ από τα 3,4 εκατ. ευρώ μειώθηκε μεν στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά με την ένταξη της Οπερας στο ΚΘΒΕ μετακυλήθηκε το χρέος αυτής, 1,5 εκατ. ευρώ, στο ΚΘΒΕ με αποτέλεσμα μαζί με διάφορα τρέχοντα (ενοίκια προς την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου στεγάζεται το ΚΘΒΕ, περίπου 200.000 ευρώ - 18.000 ευρώ το μήνα είναι το ενοίκιο - κ.ά.) αυτή τη στιγμή το χρέος να ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην αγωγή έξωσης από την Εταιρεία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η σχέση με την Εταιρεία είναι άριστη και το θέμα είναι τυπικό. Από την άλλη σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ΥΠΠΟ-Τ για μείωση κατά 50% του νέου προϋπολογισμού για όλους τους εποπτευόμενους φορείς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ λέει ότι δεν έχει λάβει τέτοιο έγγραφο και θεωρεί μετά από συζητήσεις που είχε με στελέχη του ΥΠΠΟ-Τ ότι αυτή η μείωση δε θα αφορά στο ΚΘΒΕ. Σε αντίθετη περίπτωση αν τελικά τους ζητηθεί, ο Σ. Χατζάκης επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «θα άλλαζε δραματικά τη φυσιογνωμία του θεάτρου και θα καταργούσε τον ιδρυτικό του νόμο».
Δυστυχώς, η περικοπή των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό θα συνεχιστεί. Οι διαθέσεις και οι εξαγγελίες των κυβερνώντων δείχνουν ξεκάθαρα τι θα ακολουθήσει. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα και μαζικά.