Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

8η Δεκεμβρίου του 1980 - 30 χρόνια από τον Θάνατος του John Lennon

Μία μέρα σαν τις άλλες ξεκινούσε στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης. Ο John Lennon βγήκε από το σπίτι του, όταν ένας φαν ονόματι Mark David Chapman, τον πλησίασε με στόχο να του αποσπάσει μία ιδιόχειρη αφιέρωση στο εξώφυλλο του δίσκου Double Fantasy. Έτσι και έγινε.
Στην συνέχεια ο Lennon, κατευθύνθηκε στο στούντιο με στόχο να ολοκληρώσει την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Ο δρόμος της επιστροφής όμως, έμελλε να είναι μοιραίος. Ο φαν, που το
πρωί είχε ζητήσει την αφιέρωση, τον περίμενε έξω από το σπίτι του και όταν ο Lennon πλησίασε, ο Chapman τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Chapman παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Lennon, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του Τ. Ν. Σάλιντζερ, καθώς και κασσέτες με τραγούδια των Beatles. O Lennon οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του από υποογκαιμικό σοκ, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη. Ο Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Lennon ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.
Την ημέρα της δολοφονίας, το ημερολόγιο έδειχνε 8 Δεκεμβρίου του 1980, και η παγκόσμια κοινότητα έμελλε να χάσει έναν, αδιαμφισβήτητα, σπουδαίο μουσικό και ακτιβιστή.

Στο Imagine o Lennon Τραγουδάει για τον κόσμο που πρέπει να χτίσουμε.