Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στη μέγκενη της αντιλαϊκής πολιτικής
Στις συμπληγάδες της αντιλαϊκής πολιτικής συνεχίζει να ασφυκτιά το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ),το οποίο προκειμένου να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία προχωράει στη διοργάνωση συναυλίας με τίτλο «Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Ενας αιώνας προσφοράς». Η συναυλία θα γίνει στις11 του Γενάρη (9 μ.μ.), στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του νέου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με γενική είσοδο 15 ευρώ (10 για φοιτητές). Θα διευθύνει ο μαέστρος και καθηγητής του ΚΩΘ Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ενώ ως σολίστες θα συμμετάσχουν οι σπουδαστές
του ΚΩΘ που βραβεύτηκαν στον εσωτερικό διαγωνισμό του. Συμμετέχει επίσης η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου. Σολίστ: Θεόδωρος Πάντσιος.

Η διαχρονική απαξίωση του πολιτισμού από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου βρίσκει την έκφρασή της και στην περίπτωση του ΚΩΘ. Ο παλαιότερος δημόσιος φορέας πολιτισμού της χώρας (φέτος κλείνει 98 χρόνια) και μοναδικός που παρέχει δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές του, σε μία χώρα όπου η μουσική παιδεία έχει ολοκληρωτικά εκχωρηθεί στους ιδιώτες, εξαιτίας της ασφυκτικής αντιλαϊκής πολιτικής έχει ακρωτηριαστεί, ενώ εγκυμονούνται κίνδυνοι για ενδεχόμενο κλείσιμο ή ιδιωτικοποίησή του. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργάζονται με βασικές υλικοτεχνικές ελλείψεις, χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα των τελευταίων 12 μηνών και χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια λύση. Οι καθηγητές ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών, δεν μπορούν να εργαστούν καθώς δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, λόγω της ισχνής επιχορήγησης του Ωδείου. Σημειώνουμε ότι μέχρι το 2009, η ετήσια επιχορήγηση προς το ΚΩΘ ήταν περίπου 1.200.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά καλυπτόταν έστω και μετά βίας η μισθοδοσία του διδακτικού προσωπικού του. Το έτος 2010 η ετήσια επιχορήγηση έπεσε στις 800.000 ευρώ, οι καθηγητές έμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το 2011 η επιχορήγηση έπεσε στις 650.000 ευρώ και με νέα απόφαση της κυβέρνησης ακόμη περισσότερο στις 330.000 ευρώ. Η έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ που υπέγραψε ο υπουργός λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δεν επαρκεί ούτε για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του Ωδείου που αντιστοιχούν στο προηγούμενο έτος. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες (ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο), ενώ τα χρέη σε προμηθευτές έχουν συσσωρευτεί και ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Αν δε βρεθεί λύση το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του Ωδείου», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από τη μη ανανέωση των συμβάσεων και τη δραματικά μειωμένη επιχορήγηση, σκανδαλώδης είναι η αδιαφορία του ΥΠΠΟΤ και για άλλα σημαντικά προβλήματα του Ωδείου, όπως το κτιριακό, η διαβάθμιση των σπουδών και η τροποποίηση του απαρχαιωμένου οργανογράμματός του.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη συναυλία συνεργάζεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, που όμως ως φορέας και τώρα και παλιότερα έχει συμβάλει στην προώθηση της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» και στον πολιτισμό. Της αντίληψης, δηλαδή, που τον βλέπει ως ένα ακόμα εμπόρευμα προς πώληση και όχι ως ένα κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση για όλο το λαό.