Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - Σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών στο λαό

Στρατηγική η αντιπαράθεση για τη διέξοδο από την κρίση, παραδέχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ομολογώντας ότι η ΕΕ ανησυχεί για το κίνημα στην Ελλάδα

Τις αποφάσεις τους για σφοδρότερη κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό, καθώς και την πλήρη εφαρμογή και επέκταση των μέτρων που έχουν συναποφασίσει με το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, «κλείδωσαν» οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, στο προχτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνουν το «κούρεμα» του κρατικού χρέους και οι εκταμιεύσεις των νέων δανείων, τα οποία προορίζονται μέχρι και την τελευταία δεκάρα για τους τραπεζίτες - μεγαλοπιστωτές και τα άλλα σαπρόφυτα που στηρίζουν και εκπροσωπούν.
Συγκεκριμένα:
  • Η Βουλή πρέπει πρώτα να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
  • Να δοθούν «ισχυρές διαβεβαιώσεις» από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματά τους για την εφαρμογή των μέτρων και για μετά τις εκλογές.
  • Να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια και να ψηφιστούν από τη Βουλή τα πρόσθετα «πακέτα» για το 2012 που αφορούν σε παραπέρα περικοπές δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή απόλυτα σίγουρο ότι γενικεύουν τη λεηλασία όλων των συντάξεων (κύριες και επικουρικές). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω ποσά θα αντληθούν εν μέρει από τη μείωση των κύριων συντάξεων κατά 15% στα Ταμεία ΟΠΑΔ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ (συντάξεις ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ) και κατά 7% στο ΝΑΤ, ενώ τα υπόλοιπα από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% για συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Το επόμενο συμβούλιο Γιούρογκρουπ προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φλεβάρη, ημερομηνία που θέλουν να την εμφανίζουν ως καταληκτική.
Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, τη σκυτάλη παρέλαβε ο υπουργός Οικονομίας της συγκυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σπεύδοντας να βάλει στο τραπέζι σειρά από ψευτοδιλήμματα για να εκβιάσει το λαό: «Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες», ανάμεσα σε «θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες», ανάμεσα σε «ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις». Απευθυνόμενος στους εταίρους του στο μαύρο μέτωπο, δήλωσε πως το «Γιούρογκρουπ έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, αποκάλυψε ότι τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και η ΕΕ ανησυχούν για το κίνημα στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι, παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν συναίνεση στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών: «Ολα βρέθηκαν στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ. Εκτιμήσεις για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων (...) Διότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα».
Νέο πακέτο τον Ιούνη
Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις που έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, η συμφωνία για το νέο δάνειο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως την Κυριακή και να οριστικοποιηθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος, με βάση τους αντιλαϊκούς τους στόχους.
Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξουν «ισχυρές, γενναίες και καθαρές έγγραφες δεσμεύσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με δεδομένο ότι η διάρκεια του νέου προγράμματος αφορά και την περίοδο μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα». Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν μίλησε ακόμα για ενισχυμένη παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, για την παροχή πρόσθετης «τεχνικής βοήθειας» για τη φοροείσπραξη, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά.
Τέλος, ο Αλταφάζ προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, «υπάρχουν κάποια περιθώρια ευελιξίας για την επικαιροποίηση του προγράμματος». Το αντιλαϊκό πακέτο που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ετοιμάζεται να περάσει στη Βουλή είναι ο προπομπός για τα επόμενα. Μέχρι τον Ιούνη του 2012, ετοιμάζονται να «κλειδώσουν» και την «κύρια συμφωνία» τους με τα επόμενα πρόσθετα μέτρα, που αφορούν στην περίοδο μέχρι το 2015.
Το σημερινό πακέτο αφορά σε 3,3 δισ. ευρώ (1,5% του παραγόμενου ΑΕΠ) και το επόμενο του Ιούνη σε ακόμη 11,7 δισ. ευρώ. Το νέο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας της περιόδου 2012-2015 περιέχει αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 15 δισ. ευρώ, ποσά υπερδιπλάσια από αυτά που πρόβλεπαν στο «μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πλαίσιο» (7 δισ. ευρώ).