Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκαν, πρέπει να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο. Με ισχυρό ΚΚΕ η άλλη μέρα θα είναι καλύτερη. Και ιστορική διαστρέβλωση στην παραπλάνηση του λαού.


Σας παραπλανούν με τα ιστορικά παραδείγματα που χρησιμοποιούν σε άλλες συνθήκες και άλλες καταστάσεις. Οπως το παράδειγμα του 1958, όπου η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό πάνω από 24%. Παραλείπουν να πούνε ότι τότε η ΕΔΑ - τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου - δεν είχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγου χάρη, στο κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης και ένταξης της Ελλάδας στη ΕΟΚ έλεγε "όχι", μιλώντας για το λάκκο των λεόντων. Στην ΕΔΑ συμμετείχαν κομμουνιστές γιατί το ΚΚΕ ήταν παράνομο. Η ΕΔΑ δεν κράτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε το ποσοστό της. Επεσε 10 μονάδες το 1961. Για το ζήτημα αυτό βεβαίως εμείς δεν της αποδίδουμε ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλοποιεί τα πράγματα συνειδητά, γιατί έτσι τον βολεύει σήμερα.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1961, γνωστές ως βίας και νοθείας, δολοφονήθηκαν δύο στελέχη της νεολαίας ΕΔΑ, ο Στέφανος Βελδεμίρης και ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης


Λαϊκή εξουσία και κυβέρνηση του λαού
Αφύπνιση, συναγερμός, μαχητικά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Ο λαός δε χρειάζεται το ΚΚΕ στο ρόλο ενός ακόμα υπηρέτη των μονοπωλίων και της ΕΕ. Τα ιστορικά παραδείγματα της συμμετοχής των κομμουνιστών στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικά. Και αυτές οι κυβερνήσεις πήραν αντιλαϊκά μέτρα, χτύπησαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, το οδήγησαν σε υποχώρηση.
Το ΚΚΕ έχει την ιστορική ευθύνη να μη γίνει το κομμουνιστικό άλλοθι σε μια κυβέρνηση που πριν ακόμα σχηματισθεί είναι βέβαιο ότι δε θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, δε θα τον απαλλάξει από τη λιτότητα και την ανεργία. Η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ ορθώνεται απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα το λαϊκό κίνημα πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Αν γίνουν εκλογές, να αλλάξει την ψήφο του, να κάνει δυνατό το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας, του μοναδικού ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.
Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό έλεγχο.
Αυτός ο δρόμος θα απογειώσει τις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, που είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο. Θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στη κατάργηση των δαπανών για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, θα απαλλάξει τη χώρα από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από τις στρατιωτικές βάσεις και προγεφυρώματα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Στο πραγματικό πολιτικό ερώτημα "με τα μονοπώλια ή με το λαό", "με το κεφάλαιο ή την εργασία", το ΚΚΕ δεν πατάει σε δύο βάρκες. Είναι το μόνο κόμμα που με σταθερότητα και συνέπεια έχει αποδείξει για πάνω από εννιά δεκαετίες ότι είναι με το λαό και δεν θα τον προδώσει.
Το ΚΚΕ θέτει ακόμα πιο επιτακτικά την πιεστική αναγκαιότητα να πάρουν ενεργό ρόλο όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία, στους κλάδους, να αλλάξουν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στα όργανα του εργατικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ. Η εργατική συνέλευση στον τόπο δουλειάς και στον κλάδο. Δίπλα σ' αυτό το βασικό μέτωπο πάλης μπορεί να συμβάλει η οργανωμένη δράση στη λαϊκή γειτονιά, η μαθητική, σπουδαστική και φοιτητική συνέλευση, κάθε μορφής διαδικασία που υψώνει τη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, που προσελκύει, οργανώνει και κινητοποιεί είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.
Αυτές είναι οι πραγματικές "πλατείες" που έχουν στόχο τον ταξικό αντίπαλο και κατά συνέπεια καθορίζουν και τον πολιτικό αντίπαλο.
Μόνο όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεσή τους στα δικά τους χέρια, συμμετέχουν στις αποφάσεις, ελέγχουν τις αποφάσεις, μόνο τότε θα ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων τους, θα αποκτήσουν πολιτική πείρα, ταξική συνείδηση. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουν την ισχυρή κοινωνική συμμαχία της ανατροπής. Θα αποκτήσουν πείρα και εμπειρία των δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας, της δυνατότητας να κατακτήσουν τη κοινωνική λαϊκή ευημερία, μακριά από τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Από αυτό το κίνημα θα αναδειχθεί η κυβέρνηση του λαού.
Σ΄αυτό το δρόμο πάλης θα αποσπώνται και κάποιες παραχωρήσεις, θα δυσκολεύονται τα χειρότερα, ενδεχομένως και κάποια να αποτραπούν, βαδίζοντας συνεχώς μπροστά στον ελπιδοφόρο δρόμο της λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας. Η αποδέσμευση από την ΕΕ σε συνδυασμό με τη μονομερή διαγραφή του χρέους και με τον πλούτο στα χέρια του λαού αποτελεί την αισιόδοξη προοπτική του λαού. Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος, ανεξάρτητος και πατριώτης - διεθνιστής μόνο όταν διαφεντεύει τον πλούτο της χώρας, αποφασίζει τι θα παράγει, καθορίζει ότι σκοπός της παραγωγής είναι η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.
Καμιά "επαναδιαπραγμάτευση" δεν μπορεί να μεταμορφώσει την ΕΕ από φύλακα της εξουσίας και των κερδών των μονοπωλίων σε Ευρώπη των λαών.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκαν, πρέπει να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, δεν αξίζουν την ψήφο των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Οι νέοι και οι νέες και γενικότερα οι εργαζόμενοι που υποφέρουν πρέπει να διορθώσουν την ψήφο τους που την έδωσαν στη "Χρυση Αυγη", ενώ σίγουρα δεν συμφωνούν με τις ναζιστικές απόψεις τους.
Αν γίνουν εκλογές, αλλάξτε την ψήφο σας. Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία, για να φθάσει στη νίκη ο αγώνας της ανατροπής.
Ναι, θα το λέμε μέχρι τέλους. Αλλάξτε την ψήφο σας. Δε σας το λέμε κουνώντας το δάχτυλο στον αέρα. Αλλά αν θέλετε να ελπίζετε, αν θέλετε την άλλη μέρα να μπορείτε να αντιμετωπίζετε όποια κυβέρνηση και αν βγει, δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία, για να φτάσει στη νίκη ο αγώνας της ανατροπής. Αυτή είναι η θέση μας, να ποιοι είμαστε εμείς οι κομμουνιστές.
Με ισχυρό ΚΚΕ η άλλη μέρα θα είναι καλύτερη
Ακόμα δεν ξέρουμε αν θα γίνουν εκλογές και αν θα προκηρυχθούν αύριο. Κι όμως, αύριο στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται στις ομοσπονδίες τροφίμων, γίνονται απεργίες αυτή τη στιγμή, μέσα σε κλάδους, στα εργοστάσια, δύσκολες απεργίες. Να λοιπόν πώς εμείς συνδυάζουμε την πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μαντρωνόμαστε μόνο μέσα στη Βουλή. Και σήμερα κλείστηκε κλαδική σύμβαση. Πάρτε τον «Ριζοσπάστη» αύριο, θα τα διαβάσετε. Γιατί στα κανάλια δε θα τα ακούσετε αυτά, στις άλλες εφημερίδες, αλλά στο «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ, αύριο θα υπάρχει η συλλογική σύμβαση που κλείστηκε στο χώρο των ποτών και που διατηρεί, δε μειώνει. Είναι η πρώτη σύμβαση που δε μειώνει, δεν αφαιρεί επιδόματα.
Βεβαίως, εμείς δεν υποκλέπτουμε το μονοπώλιο του αγώνα. Υπάρχουν κι άλλοι, απλοί εργάτες που πήραν μέρος σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αλλά εμείς, όταν λένε ότι το ΚΚΕ «είναι στον κόσμο του», πρέπει να σας απαντήσει τώρα ο ίδιος ο λαός. Εχουμε απεργίες μπροστά μας και δε μπορούν τώρα να ανασταλούν οι απεργίες -ακόμα και αν έχουμε εκλογές- γιατί η εργοδοσία είναι από πάνω -πέρασε και η μετενέργεια, που την έκανε ο Τσίπρας το "Αλφα και το Ωμέγα", λες και αν δεν περνούσε η μετενέργεια, η εργοδοσία θα ακολουθούσε το νόμο. Ομως, η εργοδοσία περιμένει να κλειστούν συμβάσεις με 20 και 30% μείωση των αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων, που δεν πρέπει να καταργηθούν.
Εμείς, λοιπόν, θα πάμε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι -στο ένα χέρι με το ψηφοδέλτιο αν γίνουν εκλογές- και με το άλλο χέρι θα παλεύουμε για την απεργία, για την κινητοποίηση. Και ξεκαθαρίζουμε, δε θα σας επιτρέψουμε να μας αποδυναμώσετε. Ο κόσμος που είναι δίπλα στο ΚΚΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτή την ανάγκη.
Και με την ευκαιρία, αύριο πολύ πιθανό να γράψουν οι εφημερίδες, "το ΚΚΕ πανικόβλητο κάνει συγκέντρωση γιατί καταλαβαίνει ότι χάνει τον κόσμο του που πηγαίνει στο καράβι της ενότητας της αριστεράς και θέλει το ΚΚΕ να είναι μέσα στην κυβερνώσα αριστερά". Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε πανικοβληθεί καθόλου. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις τον ταξικό, τον πολιτικό αντίπαλο, ότι ακριβώς επειδή δεν μπαίνεις στο χέρι, θα σου επιτεθεί με διλήμματα και κυρίως κάνοντας εμπόριο ελπίδων σε ένα λαό που πραγματικά υποφέρει. Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε τα μάτια στον επικίνδυνο ταξικό και πολιτικό αντίπαλο, στις παραφυάδες και τα στηρίγματά του. Και αν στεκόμαστε ντούροι, αγωνιστικοί και με θάρρος, είναι γιατί δεν υποτιμάμε τον αντίπαλο. Ξέρουμε ποιος είναι, δεν εφησυχάζουμε το λαό με γενικά συνθήματα.
Θέλουν να μας μειώσουν και μεις λοιπόν θα αντεπιτεθούμε να γίνουμε πιο ισχυροί. Θα τους πούμε, στο χέρι δε θα μας βάλετε. Και εδώ πια πρέπει να λειτουργήσει το ταξικό ένστικτο, το πολιτικό ένστικτο. Με ισχυρό ΚΚΕ η άλλη μέρα θα είναι καλύτερη, από καλύτερες θέσεις ο λαός θα παλεύει. Δε φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε απ' το λαό ότι μεθοδεύουν μία τέτοια επιλογή στις επόμενες εκλογές.
Με το σύνθημα "αυτοδύναμη κυβέρνηση", "αυτοδυναμία", εκφοβίζοντας το λαό ότι τώρα πρέπει να γίνει κυβέρνηση, ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και έτσι μπορεί να παγιδεύσουν ένα σημαντικό αριθμό φτωχών λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν, να σκορπίσουν από δω κι από κει είτε στη δεξιά του Σαμαρά, είτε στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως να πει, δεν είναι τώρα η ώρα της λαϊκής εξουσίας.
Κοιτάξτε να δείτε, αν θέλουμε να μιλάμε για λαϊκή εξουσία, αν θέλουμε να μιλάμε για απεργίες που φέρνουν αποτελέσματα -κι αν ακόμα αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι και τεράστιο, αλλά είναι σημαντικό-, αν θέλουνε να διεκδικήσουν το δίκιο τους, τότε σε κάθε στιγμή, σε κάθε φάση, σε οποιασδήποτε συνθήκες, πανίσχυρο ΚΚΕ. Στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς, εκεί που υπάρχουν οι άνθρωποι που υποφέρουν και βεβαίως και μέσα στη Βουλή, γιατί κι εκεί τους αποκαλύπτεις, τους θέτεις νομοσχέδια, αγωνίζεσαι. Μαχητικά λοιπόν, μέσα από το «Ριζοσπάστη», καθημερινά δίνουμε τη μάχη.
Το νέο σενάριο προβλέπει κυβέρνηση προσωπικοτήτων με συμμετοχή όλων των κομμάτων. Να ξεκαθαρίσουμε: Χτες που πήγαμε είπαμε, δεν μπαίνουμε ούτε σε κυβέρνηση αριστερή, ούτε σε δεξιά, ούτε σε κεντροδεξιά, ούτε σε οικουμενική, ούτε εθνικής ενότητας, ούτε εθνικού σκοπού και για να φυλάμε και τα ρούχα μας είπαμε ούτε σε υπηρεσιακή εκλογή. Και λέμε, ούτε κυβέρνηση προσωπικοτήτων, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά, δεν πρόκειται να στηρίξουμε ούτε δίμηνη, τρίμηνη ούτε εξάμηνη. Δε φοβόμαστε τις εκλογές, κι ας γίνουν και τώρα».