Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ «ΜΕΣΑ `Η ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ» Προεκλογικός εκβιασμός υπέρ του ευρωμονόδρομουΣε επικοινωνία με τον Κ. Παπούλια, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε να στηθούν διπλές κάλπες στις 17 Ιούνη
Σε ωμό και απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό, για να γονατίσει ο λαός μπροστά στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προχώρησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, προτείνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια τη
διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, στις 17 του Ιούνη.
Η πρόταση της Α. Μέρκελ έγινε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Κ. Παπούλια χτες το πρωί και δημοσιοποιήθηκε το βράδυ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του Κ. Παπούλια προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ενημέρωσε για το «περιεχόμενο της συνομιλίας».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Α. Μέρκελ «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Ελληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Α. Μέρκελ πρότεινε στον Κ. Παπούλια «να εξεταστούν οι δυνατότητες για να στηθούν μαζί με τις κάλπες των εθνικών εκλογών, δεύτερες κάλπες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος».Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Α. Μέρκελ «ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο».
Αργά το βράδυ, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας διοχέτευσε δήλωση στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία «αυτές οι αναφορές (σ.σ. για το δημοψήφισμα) δεν αληθεύουν». Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μέγαρου Μαξίμου από την Αθήνα, έκαναν λόγο για «σύγχυση». Ανταπαντώντας, κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα».
Προσχήματα και υποκρισία
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα στην Ελλάδα, αποδοκίμασαν στα λόγια τον εκβιασμό, αλλά δεν είπαν λέξη για την ταμπακιέρα, δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ. Ο Α. Σαμαράς, που έχει ήδη προσδώσει στις νέες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος «μέσα ή έξω από το ευρώ», στη δήλωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχή» την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου «γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα» (!)
Οι φραστικοί λεονταρισμοί περίσσεψαν και στη δήλωση του Α. Τσίπρα,αλλά επί της ουσίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει και πολύ περισσότερο να έρθει σε ρήξη με τον ευρωμονόδρομο. «Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο», σημειώνει, αναπαράγοντας το γνωστό ιδεολόγημα περί εξάρτησης. Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες στους Βενιζέλο και Σαμαρά που της έχουν δώσει «αυτό το δικαίωμα».
«Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι η «έξοδος» αυτή θα γίνει μέσα από την πλήρη και ταχεία εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.
Ξεχείλιζε από κούφιες κορώνες η δήλωση του Π. Καμμένου, που από τη μια υποστήριξε ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ» και από την άλλη κάλεσε την Α. Μέρκελ «αν επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».
«Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει» (!), ήταν η προτροπή της ΔΗΜΑΡ προς την Γερμανίδα καγκελάριο. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρηςέσπευσε να επικροτήσει τον εκβιασμό, δηλώνοντας ότι «επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα».
«Λειτουργική» αντιλαϊκή κυβέρνηση
Στην ίδια συνομιλία με τον Κ. Παπούλια, η Α. Μέρκελ επισήμανε ακόμα - σύμφωνα με πληροφορίες - την «ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης» μεταξύ των ελληνικών «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων» για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων.«Η Α. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως περιμένουμε τις νέες εκλογές και πως επιθυμούμε εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δούμε μια νέα, λειτουργική κυβέρνηση»,δήλωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ.