Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ «Εξω οι "ΜΚΟ" από την πολιτιστική κληρονομιά»! «Αλμα» προς την κατεύθυνση ξεπουλήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο χαρακτηρίζει την προωθούμενη, από την κυβέρνηση, διαδικασία προσλήψεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία... από τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», η Επιτροπή ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ανακοίνωσή της.
Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «η συστηματική υποβάθμιση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δρομολογήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποσκοπούσε μακροπρόθεσμα στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού και στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομοθετικού πλαισίου υπέρ του κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο αρχαιολογικό έργο (...)».
Στο παραπάνω πλαίσιο, «η πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού γίνεται πραγματικότητα, μέσω της "πρόσκλησης" του ΥΠΠΟΤ προς τις "ΜΚΟ", "Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού".Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του "αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη"» και τα χρήματα αυτά θα δίνονται στις «ΜΚΟ», για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες τις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Δηλαδή, οι "ΜΚΟ" θα αποτελούν "μαγαζιά" ενοικίασης φτηνής εργατικής δύναμης! Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες ορισμένες "ΜΚΟ" που ήδη εμπλέκονται στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς να παρέμβουν στο αρχαιολογικό έργο ("Διάζωμα")».
Το ΠΑΜΕ παραθέτει χαρακτηριστικά σημεία της «πρόσκλησης» και καλεί τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΤ να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στον πολιτισμό «και να αντισταθούμε μαζικά στην εργασιακή ομηρία που μας επιβάλλουν, στη μη καταβολή μισθών, στους μειωμένους μισθούς, στην κατάργηση των συλλογικών μας συμβάσεων, στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού.
Διεκδικούμε:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Τη στελέχωση υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους, κ.α.) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • Οχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Οχι στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης.
  • Εξω οι ΜΚΟ από την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Οχι στην περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων».