Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ευρωενωσιακή πολιτική πυροδοτεί την εξάρτηση... ...και καταστρατηγεί την απεξάρτηση!Τα εγκληματικά αποτελέσματα της υποτιθέμενης «μείωσης της βλάβης» που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της «αντιναρκωτικής» πολιτικής, όπως επιτάσσεται από την ΕΕ και διαχρονικά υλοποιούν οι κυβερνήσεις και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σκιαγραφήθηκαν χτες κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ, με θέμα «Κρίση και εξάρτηση: Αδιέξοδα και προοπτικές».
Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, το πάγωμα των προσλήψεων εδώ και εφτά χρόνια, η πριμοδότηση και επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης στα νοσοκομεία, έρχονται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά των εργαζομένων στην απεξάρτηση και να διογκώσουν τα προβλήματα για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εξαρτημένων και τις οικογένειές τους.
Η χορήγηση υποκατάστατων δε συνιστά απεξάρτηση
«Η έκπτωση της θεραπείας σε απλή χορήγηση μιας ουσίας κρατάει τους χρήστες καθηλωμένους στον τρόπο ζωής τους, στη χρήση, στην παραβατικότητα και την περιθωριοποίηση με τις γνωστές επιπτώσεις σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Δεν προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη, ώστε να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να κινητοποιηθούν, για να κάνουν το βήμα προς την απεξάρτηση και την επάνοδο στην κοινωνία. Αυτή η πολιτική πριμοδότηση και η ευρεία προβολή
των προγραμμάτων υποκατάστασης ως μαγικής λύσης στο πρόβλημα της εξάρτησης αποπροσανατολίζει τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, οδηγεί σε απαξίωση των "στεγνών" προγραμμάτων, της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης», επισήμανε ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.
Στην πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης αναφέρθηκε και οΧαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν θεωρείται μια ουσία θαυματουργή για την εξάρτηση, τότε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και οι οικογένειές τους παγιδεύονται. Δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για απεξάρτηση, όταν συνεχίζεται η χορήγηση μιας ουσίας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν κάποιος που συμμετέχει σε πρόγραμμα υποκαταστάτων παίρνει τη νόμιμη ουσία από ένα νοσοκομείο και πηγαίνει στη μαύρη αγορά, στην πιάτσα και συμπληρώνει με άλλες παράνομες ουσίες. Αυτό δε μειώνει τη βλάβη, αλλά αυξάνει τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών».
Να ποια είναι η ΕΕ και ο ευρωμονόδρομος
«Τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνουν την κεντρική πολιτική θέση του ΚΚΕ: Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια για την περίφημη "μείωση της βλάβης" εγκληματούν κατά όλου του λαού, κατά των χρηστών, των οικογενειών τους, κατά της κοινωνίας. Ολα όσα γίνονται δεν είναι τυχαία: "Κόβονται" τα "στεγνά" προγράμματα, "κόβονται" τα Κέντρα Πρόληψης και χωρίς επιστημονικά δεδομένα βάζουν τα υποκατάστατα στα νοσοκομεία, ο Δήμος της Αθήνας μαζί με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ φτιάχνουν κι επίσημη πιάτσα. Οι χρήστες στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, είναι δίπλα σε νεκροθαλάμους, σε σκουπίδια. Αυτή είναι η περίφημη "μείωση της βλάβης"» σημείωσε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. «Γιατί, συνέχισε, αν πουν την αλήθεια ότι μπορεί και υπάρχει θεραπεία, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να αμφισβητήσεις και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και δεν είναι άλλες από την ανεργία, τα πολιτιστικά σκουπίδια, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Αυτό είναι και η ΕΕ. Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, της αντιπαράθεσης και δικαιώνεται καθημερινά το σύνθημά μας που δείχνει την προοπτική "ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις"».
Το προφίλ των χρηστών
Σχετικά με το προφίλ των χρηστών που προσέγγισαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ το 2011, προκύπτει:
Ανεργοι το 64,5%. Το 64,4% μένει με τη γονική οικογένεια. Μέση ηλικία διακοπής του σχολείου 14,1 έτη. Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών 15,8 έτη. Το 86,5% ξεκίνησε τη χρήση με κάνναβη. Το 70,4% κάνει συστηματική χρήση ηρωίνης και το 67,3% κάνει παράλληλη χρήση κι άλλων ουσιών.
Η συρρικνούμενη δυνατότητα των χρηστών να εξασφαλίσουν τη δόση τους, τους οδηγεί στην επιλογή οικονομικότερων και πιο επικίνδυνων ουσιών, όπως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη «σίσα», όπου, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ (2011) το 68,5% των εξαρτημένων χρηστών κάνει περιστασιακή χρήση της. Η ουσία είναι διεγερτική, προκαλεί επιθετικότητα, ενώ δεν καταστέλλει την ερωτική επιθυμία όπως τα οπιοειδή. Σημαντική ένδειξη για τη μεταβολή της συμπεριφοράς των εξαρτημένων χρηστών και η στροφή τους σε πιο επικίνδυνες πρακτικές χρήσης αποτελεί και ο διαπιστωμένος οκταπλασιασμός των νέων κρουσμάτων Εϊτζ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά και οι διαστάσεις επιδημίας που φαίνεται να λαμβάνει η εξάπλωση της ηπατίτιδας C ανάμεσα στους χρήστες. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται από το ΚΕΘΕΑ, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις οικογένειες να αναζητήσουν θεραπεία, αφού προέχουν ζητήματα επιβίωσης και το οικογενειακό περιβάλλον δε διαθέτει πάντα τα ίδια ψυχικά αποθέματα και τις πρακτικές δυνατότητες για να στηρίξει τη διαδικασία απεξάρτησης και επανένταξης.


Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Motion Team
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αλλά και φορείς απεξάρτησης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.
ΕΣΥΝ
Σήμερα το παράρτημα του ΕΣΥΝστην Αθήνα, διοργανώνει στις 7 μ.μ. πικετοφορία από το σταθμό Σεπολίων μέχρι τον Κολωνό ενάντια στους χώρους ελεύθερης χρήσης.
Σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ, όπου θα πραγματοποιηθούν περιοδείες του ΕΣΥΝ στο κέντρο της πόλης και σε συνοικίες.
Το Παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ θα παρουσιάσει μια σειρά εκδηλώσεις στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό, στις 9:15 μ.μ. σήμερα συναυλία με το νεανικό ροκ συγκρότημα «GRASSHOPPERS ROCK BAND», αύριο, Τετάρτη «Καφενείον η Ωραία Κέρκυρα» (θεατρικό δημοτικού σχολείου Παλιάς Πόλης), Πέμπτη 28/6 «Ντενεκεδούπολη» (θεατρικό 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας). Παρασκευή 29/6, στις 9:15μ.μ. Πάνω Πλατεία συζήτηση με θέμα «Κρίση και ναρκωτικά» με τον Κώστα Αρβανίτη, δημοσιογράφο μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Σάββατο 30/6 Κάτω Πλατεία 4μ.μ. - 8:30 μ.μ. παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά και φιλικό παλαιμάχων ΑΟ Κέρκυρα - Ολύμπου. Κυριακή 1/7 «Τα μαγικά μαξιλαράκια» (θεατρικό του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας).
Κέντρα Πρόληψης
Στο Κέντρο Πρόληψης Δήμων Ιλίου - Πετρούπολης - Καματερού - Αγ. Αναργύρων «ΦΑΕΘΩΝ ανήκει η πρωτοβουλία, όπου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», σήμερα στις 9 μ.μ. ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χριστοδούλου. Από τις 7 μ.μ. στο χώρο θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο για διανομή έντυπου υλικού.
«18 ΑΝΩ»
Σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία Κύπρου Καλλιθέας, στις 9 μ.μ., θα γίνει μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας. Παίζουν: Ο Σταμάτης Κραουνάκης με την ορχήστρα του, η μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης «18 ΑΝΩ», και οι «kinkyswingers». Είσοδος ελεύθερη.
ΚΕΘΕΑ
ΣήμεραΤρίτη, στην πλατεία Μοναστηρακίου, από τις 7 μ.μ. μέχρι και τις 10 μ.μ. θα γίνουν διαδραστικά, παντομιμικά και μουσικά δρώμενα με θέμα την αλληλεγγύη από ομάδες μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ». Στο χώρο θα λειτουργήσει καφενείο ενημέρωσης για χρήστες και για το ευρύτερο κοινό, ενώ παράλληλα θα γίνεται διανομή υλικού.