Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ Σκορπάει αυταπάτες και για τη νέα κυβέρνηση - ΔΗΜΑΡ Επιστρατεύει τη θεωρία της «καμένης γης»Αναμένει τις πράξεις της για να κρίνει αν θα ασκήσει αντιλαϊκή πολιτική
Δείγματα «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης πασχίζει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δυσκολέψει το έργο της συγκυβέρνησης. Χτες, σε σχόλιο που εξέδωσε για το νέο κυβερνητικό σχήμα, αρκέστηκε σε αντιδεξιούς αφορισμούς και κρύβοντας το στρατηγικό χαρακτήρα και αυτής της κυβέρνησης, την κατήγγειλε ότι «ξέχασε αμέσως τις όποιες εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση και μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα».
Εκτίμησε ακόμα ότι πρόκειται για κυβέρνηση «χωρίς πνοή», με υπουργούς «χαμηλών προσδοκιών» και με«έλλειμμα εκπροσώπησης γυναικών, γεγονός που αποτελεί οπισθοδρόμηση για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα».
Προτρέποντας το λαό να δώσει περίοδο χάριτος στη συγκυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε χτες στο ρ/σ «Flash» ότι «όπως όλες οι κυβερνήσεις έτσι κι αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Με το κριτήριο της
πράξης κι όχι των λόγων». Ο ίδιος, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό, πρόσθεσε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε να κερδίσουμε κομματικούς πόντους πάνω στην περαιτέρω οπισθοχώρηση της χώρας και την καταστροφή της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να γίνουν και πέντε πράγματα. Αν αυτά γίνουν και είναι θετικά και υπάρχουν και στο πρόγραμμα μας, δε θα διστάσουμε να τα στηρίξουμε».
Διεμήνυσε πάντως στη συγκυβέρνηση ότι με την έλευση της τρόικας θα «αναμετρηθεί το ύψος του πήχη αναδιαπραγμάτευσης που θέτει (...) με τα περιθώρια των πραγματικών αλλαγών που υπάρχουν» και επανέλαβε πως η κυβέρνηση «θα μπορούσε να αξιοποιήσει σαν διαπραγματευτικό ατού και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, με κλιμακούμενους ρυθμούς ζυμώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η μονιμοποίηση της τεχνητής -χάριν του μπόνους του εκλογικού νόμου- μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα. Το ζήτημα απασχολεί ήδη τα όργανα του σχήματος και των συνιστωσών και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο. 
Με αλλαγές βιτρίνας στο πολιτικό σύστημα προσπαθούν να κρύψουν την αντιδραστική πολιτική της νέας συγκυβέρνησης
Τη θεωρία της «καμένης γης» επιστράτευσε χτες ο Δ. Χατζησωκράτης «ζυμώνοντας» για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ τα άλλοθι για την αθέτηση κι αυτών των ελαχίστων υποσχέσεων που έδωσε στον λαό προεκλογικά, όπως άλλωστε έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», δήλωσε σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση: «Τα σημεία που έχουν σχέση με τα ζητήματα για αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με πολλή προσοχή τα θέσαμε, γιατί ξέρουμε τι πλαίσιο υπάρχει (...) Φυσικά, το πλαίσιο αυτό το αμφισβητούσαμε (...) Αυτή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια δραματική κατάσταση την οποία την ξέρουμε όλοι».
Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, απάντησε: «Είναι σχετικό, θα ήμουνα ικανοποιημένος να έβγαζα το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ (...) Πάντως, είναι μια πολύ εργώδης προσπάθεια (...) με δοσμένο ότι έχουνε υπάρξει και οι δεσμεύσεις της χώρας»! Πρόσθεσε πως ό,τι κάνουν έχει«ρεαλισμό (...) τα κομμάτια που αφορούν τα της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου και τα της αναθεώρησής τους να έχουν μια λογική και να ακουμπάνε όχι απλώς στην αίσθηση των δανειστών της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ που πραγματικά θέτουν μπροστά στη χώρα τους περιορισμούς τους οποίους έχουν υπογράψει οι άλλοι δύο».
Ομολογεί, δηλαδή, ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση έχει για προαπαιτούμενο να εξασφαλίζονται οι δανειστές και να πληρούνται οι όροι για ανάκαμψη της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας από την κρίση, με παραπέρα τσάκισμα του λαού.
Θέλοντας να κρύψει αυτήν την πραγματικότητα πίσω από αλλαγές στη βιτρίνα του αστικού συστήματος, ο Δ. Χατζησωκράτης ισχυρίστηκε ότι «οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσουν θα είναι μια σημαντική στιγμή στη χώρα (...) αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στη Δημόσια Διοίκηση σε αυτά νομίζω ότι θα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση (και με τον ΣΥΡΙΖΑ)». Ενώ ανέφερε σαν κάτι το σπουδαίο το γεγονός ότι περικόπτονται κατά 30% οι υπουργικές αμοιβές, λέγοντας με θράσος απέναντι στο λαό που βαρυγκομά ότι «όλα αυτά θέλουν να δείξουνε κάτι σημαντικό»!
Οι ενστάσεις, πάντως, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ επιμένουν με τον Στ. Μπαγεώργο να δηλώνει:«Πρωθυπουργό έχουμε, πρόγραμμα δεν έχουμε όμως. Απλή αναλογική τέλος, ΠΓΔΜ, μορατόριουμ με Τουρκία τέλος, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, φορολόγηση επιχειρήσεων και εκκλησιαστικής περιουσίας, εφεδρεία είναι θέματα στα οποία υπάρχει εμπλοκή».