Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Το ΚΚΕ στη Βουλή θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα, με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή και στο λαό θα ριχτεί στη μάχη για να οργανώσει την εργατική - λαϊκή παρέμβαση, πάλη και αντεπίθεση

ΚΟΥΚΟΣ

Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή η αναπροσαρμογή θα καθοριστεί από τις οξυμένες αντιθέσεις και τις προσωρινές συμφωνίες μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Οποια κι αν είναι η κατάληξή τους δεν θα βάλουν φρένο και δεν θα ματαιώσουν τη χρεοκοπία και εξαθλίωση του λαού.
Ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση
Η «αναδιαπραγμάτευση» που υπόσχεται δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη
Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Ράπανου και Ζανιά

Icon
Τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή κυβέρνηση Παπαδήμου παίρνει σήμερα η νέα τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με βασική διακήρυξη την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Χτες συνεχίζονταν τα παζάρια και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, που ορκίζεται σήμερα, είναι δεδομένο και όποιο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και αν συμφωνηθεί τελικά με τους εταίρους και δανειστές, δεν πρόκειται να φέρει καμία ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, θα οδηγήσει το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια, προκειμένου να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και να διασωθεί η πλουτοκρατία.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, προσπάθησε καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και ψεύτικες προσδοκίες, συσκοτίζοντας τον σκληρό ταξικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με κορόνες περί πατριωτισμού, ακόμα και με επίκληση της θρησκείας.
«Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά, στην πρώτη δήλωση μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, κρύβοντας ότι από την κρίση ή θα βγει νικητής ο λαός ή τα μονοπώλια, που το κόμμα του υπηρετεί με συνέπεια.
Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση «τη λειτουργία των βασικών δομών του κράτους, όπως η παιδεία, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η ασφάλεια του πολίτη, η ενέργεια», εκφράζοντας τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση.
Η εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης υπόσχεται μόνο νέα δεινά, πιο βαθιά και μόνιμη χρεοκοπία για το λαό, όποιες αναγκαστικές προσαρμογές κι αν γίνουν στο «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στις «18 προτάσεις» που είχε κάνει προεκλογικά η ηγεσία της ΝΔ, οι οποίες εξειδικεύουν το «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Η πολυπόθητη ανάπτυξη, που επαγγέλλεται, θα επιτευχθεί με μισθούς πείνας, παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, άγρια λιτότητα και εξαΰλωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, νέα προνόμια και πλήρη φοροαπαλλαγή για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΥΡΙΖΑ
Εγγυάται για «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Δεν ...πείθεται για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο
Στα πλαστά διλήμματα επιμένει και μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Σκουρλέτη να παρεμβαίνει χτες σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι αυτή συγκροτείται «στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών», τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αποκόπτει απ' την ευρωενωσιακή στρατηγική που και ο ίδιος ασπάζεται, έχοντας μάλιστα διακηρύξει πως η τήρησή της είναι υποχρέωση της χώρας.
Ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά» και πως «οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης, πιέζοντας μάλιστα για τη συγκρότησή της ώστε «να προχωρήσουν οι εξελίξεις», όπως από την πρώτη ώρα είχε δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας.
Καταλήγοντας, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αγωνισθεί (...) θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν (...) και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης». Λίγες μόλις ώρες πριν, στα «σαλόνια» που εκφράζει το πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με συνέντευξή του ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας».
Τα όμοια υπονόησε πάνω κάτω και ο Δ. Παπαδημούλης, αναλύοντας την «αντιπολιτευτική» τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον «Real fm». «Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της χώρας, εάν θέλει να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας σκόπιμα να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει απ' τη νέα κυβέρνηση. Γι' αυτό τον καλεί σε στάση αναμονής, την ώρα που προελαύνουν εναντίον του όλα τα «όπλα» του αντιπάλου του.
«Εμείς όχι μόνο θα ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά θα βομβαρδίσουμε την κυβέρνηση με θετικές προτάσεις. Θα εγγυηθούμε ως δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας μιας προσπάθειας για ένα πολιτικό κίνημα αντιβίας. Ναι σε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, όχι στο πισωγύρισμα του τόπου σε φαινόμενα διχασμού και φανατισμού». Τα ίδια έλεγε ο Παπαδημούλης και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009. Οπως τότε, έτσι και σήμερα, διαμηνύουν στην πλουτοκρατία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ιδρώσει για να μπει το εργατικό λαϊκό κίνημα στον πάγο, προκαλώντας μάλιστα και επικίνδυνους συνειρμούς που εξισώνουν τη λαϊκή πάλη με τη βία, το χάος και το φανατισμό.
ΠΑΣΟΚ
Συνεισφέρει με αντιλαϊκή «τεχνογνωσία»
Τους άμεσους στόχους της νέας κυβέρνησης ανέλυσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος
Εγγύηση για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως προκύπτει, αποτελεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβερνητική συμμαχία, την οποία ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να στηρίξουν. «Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν, αναλογικά, το βάρος της κυβέρνησης της εθνικής συνευθύνης», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, όπου καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επανέλαβε την πρόταση για «εθνική διαπραγματευτική ομάδα», που όπως ισχυρίστηκε «θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ώστε να κρατήσουμε όλο το κεκτημένο, να φέρουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόληση». Στους άμεσους στόχους της συγκυβέρνησης ο Ευ. Βενιζέλος κατέταξε τους εξής:
-- Την απαρέγκλιτη τήρηση της«δημοσιονομικής προσαρμογής και της εισοδηματικής πολιτικής». Συνέχιση δηλαδή της σκληρής λιτότητας και των δραστικών περικοπών στις κοινωνικές παροχές.
-- Την άμεση προώθηση «των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών». Στο όνομα της «ανάπτυξης», ετοιμάζουν νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
-- Την ολοκλήρωση «της φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής». Με τη νομοθέτηση νέου φορολογικού συστήματος, που θα λεηλατήσει ακόμα περισσότερα τα λαϊκά εισοδήματα, όταν στον αντίποδα θα προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Στην ίδια συνεδρίαση, οι Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδηςαμφισβήτησαν ανοιχτά τη θέση του του Ευ. Βενιζέλου να μη συμμετέχουν πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου στη νέα συγκυβέρνηση. Τελικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενέκρινε την πρόταση Βενιζέλου να εκπροσωπηθεί το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα εκτός Κοινοβουλίου.
Οπως φάνηκε από τα λεγόμενά του κατά την εισήγηση, η απόφαση να μη συμμετέχουν κοινοβουλευτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση αποσκοπεί στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, με την καλλιέργεια αυταπατών για «αναγέννηση» τάχα του ΠΑΣΟΚ και δήθεν «απαγκίστρωση» από τον κυβερνητισμό. Αποτελεί ταυτόχρονα κίνηση τακτικής απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του διαγκωνισμού για τη νέα σοσιαλδημοκρατία, με τον Ευ. Βενιζέλο να προσπαθεί να βγει από το κάδρο της συγκυβέρνησης, ώστε να μην είναι ευάλωτος στην αντιπολιτευτικές κορόνες του Αλ. Τσίπρα.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «αν πάμε στην κυβέρνηση με στελέχη πρώτης γραμμής, τότε αυτό θα κορυφωνόταν με τη δική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών (...) Είναι κατά τη γνώμη μου προφανές ότι τυχόν δική μας άμεση συμμετοχή θα αποδυνάμωνε την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (...) και στην κοινωνία, καθώς θα συνεχιζόταν η ετεροβαρής χρέωση του ΠΑΣΟΚ για κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Με τη μη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών στην κυβέρνηση, διαφώνησε και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά συντάχθηκε τελικά με την απόφαση του Ευ. Βενιζέλου.
ΔΗΜ.ΑΡ.
Κυβερνητικός εταίρος με ευρύτερη αποστολή
Η συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνιστά μια ακόμη πράξη στη συνολικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού
Τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικύρωσε τελικά αργά το βράδυ της Τρίτης η ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ., ύστερα από εισήγηση του Φ. Κουβέλη. Οπως αποφασίστηκε, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα συμμετέχει και στη στελέχωση της νέας συγκυβέρνησης, προτείνοντας πρόσωπα της αρεσκείας της, αλλά χωρίς κομματικά στελέχη και βουλευτές. Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., ο εκπρόσωπος Τύπου Α. Παπαδόπουλος, δήλωσε χτες «περήφανος» για τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.
Χτες, ο Φ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Οι δηλώσεις του αμέσως μετά, σκιαγράφησαν το «άλλοθι» με το οποίο η ΔΗΜ.ΑΡ. «ενδύει» τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση προς όφελος των αστών και σε βάρος των εργαζομένων. Οπως είπε, «συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί (...) να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις και τους όρους του μνημονίου, αλλά και την άρση εκείνων των μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία».
Αναπαράγοντας την προπαγάνδα περί ακυβερνησίας, συμπλήρωσε ότι«η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, πρέπει η Ελλάδα να εκπροσωπείται, πρέπει στην Ελλάδα να ασκηθεί πολιτική αλλά για μας το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το μεγάλο ζητούμενο, είναι η μεγάλη μας διεκδίκηση».
Στο εσωκομματικό πεδίο, ωστόσο, δε λείπουν οι διαφορετικές απόψεις για τη μετεκλογική τακτική της ΔΗΜ.ΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΕ (Μπαγιώργος, Ζορκάδης, Σταυρόπουλος, Νεφελούδης) υπερασπίστηκαν τη θέση για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση, άποψη που φημολογείται ότι έχει μεγαλύτερη απήχηση στα αμέσως παρακάτω όργανα, ιδιαίτερα στις οργανώσεις της περιφέρειας.
Ενστάσεις εξέφρασε και ο Γ. Νικολάου, προερχόμενος απ' την ομάδα των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Με άρθρο του στο διαδίκτυο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αποχωρήσαμε από το ΠΑΣΟΚ (...) δεν θα επιστρέψουμε στις ίδιες πολιτικές με άλλο όχημα».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με την επιλογή της αυτή, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα χάσει την ευκαιρία να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας: «Ο ευρύτερος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς βρίσκεται ήδη σε περίοδο ανακατατάξεων και ανασυνθέσεων. Η περίοδος αυτή δεν τελείωσε στις εκλογές (...) η ανασύνταξη του χώρου δεν μπορεί να γίνει (...) σε συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη».