Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 600 ευρώ!» Να μη λείψει κανείς από την απεργία, Τρίτη και Τετάρτη, αποφάσισαν προχτές οι εργαζόμενοι μεγάλου ξενοδοχείου στη Γενική ΣυνέλευσηΜέσα από μια ζωντανή και γεμάτη αγωνιστική διάθεση μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο, την Παρασκευή, κουρέλιασαν τις απειλές και τα τρομοκρατικά διλήμματα των ξενοδόχων αλλά και των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία.
Αποφάσισαν σύσσωμοι να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών και γι' αυτό, όπως είπαν, την Τρίτη και την Τετάρτη θα συμμετέχουν όλοι στη 48ωρη απεργία. Το ξενοδοχείο, όπως είπαν οι ίδιοι, πέρσι έκλεισε με 5,5 εκατομμύρια κέρδη και μια εργαζόμενη από τη λάντζα αναφώνησε την ώρα της συνέλευσης, «από την πλάτη τη δική μας». Οργή προκάλεσε στους εργαζόμενους στη συνέλευση η προσβλητική επιστολή - απάντηση της Ομοσπονδίας (ανάλογες απαντήσεις στάλθηκαν και σε άλλα σωματεία) στο γραπτό αίτημα του σωματείου να μην υπογράψουν καμία μείωση μισθών. Επιστολές που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν σταλεί από τα γραφεία Τύπου των ξενοδόχων.
Καταπέλτης ενάντια στους εκβιασμούς
«Δε σας εξουσιοδοτούμε να υπογράψετε ΣΣΕ με τους ξενοδόχους που θα φέρουν τους εργαζόμενους σε απόγνωση και όλα τα δικαιώματά μας θα πάνε 40 χρόνια πίσω», έγραφε το σωματείο στην επιστολή του. Τι απάντησε η Ομοσπονδία; Οτι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε η κλαδική σύμβαση να παραμείνει ζωντανή και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε να μην αποσαθρωθούν με ατομικές συμβάσεις και καταρρεύσει ο κλάδος». Δηλαδή, ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της εισήγησης στη ΓΣ, «αν υπογράψει σύμβαση με μείωση μισθών η Ομοσπονδία μάς σώζει;».
Την οργή των εργαζομένων προκάλεσε και ο χαρακτηρισμός της απεργίας ως ...«συνδικαλιστικό παίγνιο του ΠΑΜΕ». Δηλαδή, τονίστηκε εισηγητικά, «όσοι απεργήσαμε είμαστε συνδικαλιστικά παίγνια του ΠΑΜΕ; Μας ζητάει και το λόγο δηλαδή γιατί απεργήσαμε. Μας ρίχνει και την ευθύνη ότι δεν είχε συμμετοχή». Και συνεχίζει: «Ποιος ευθύνεται που δεν είχε συμμετοχή στην απεργία; Ποιος την σαμποτάρει;». Για να απαντήσουν και πάλι οι εργαζόμενοι από τα κάτω «αυτός τη σαμποτάρει» (εννοούσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας). Και συνεχίζει: «Ολα θα ξεκαθαρίσουν -δήλωνε η Ομοσπονδία στην απάντηση- την Πέμπτη 5/7. Μέχρι τότε και αν δε σας δώσουμε δικαίωμα εσείς δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα συνδικαλιστικής δεοντολογίας γιατί έχετε πλήρη άγνοια των παραταξιακών παιγνίων». Και ήρθε η Πέμπτη, 5/7, και τι αποφάσισε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας; Υπογραφή της σύμβασης με το μικρότερο δυνατό κόστος, μείωση δηλαδή των μισθών.
«Να σκεφτούμε εκείνους που δε μας σκέφτονται ποτέ;»
Η συζήτηση «ανάβει» ακόμα περισσότερο στη συνέλευση όταν μια εργαζόμενη, που αποτέλεσε και τη μοναδική παραφωνία, έκανε λόγο για πλήγμα στον τουρισμό από την απεργία στο ξενοδοχείο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, πλήγμα δέχτηκε ο τουρισμός από το κλείσιμο των λιμανιών (εννοούσε την απεργία των ναυτεργατών).
Καταπέλτης στα διλήμματα αυτά ήταν οι τοποθετήσεις των εργαζομένων που ακολούθησαν. «Μας λένε ότι δεν σκεφτόμαστε τι θα κάνει τους πελάτες του το ξενοδοχείο στη 48ωρη», λέει ένας εργαζόμενος με αφορμή την προηγούμενη τοποθέτηση, και συνεχίζει για να καταχειροκροτηθεί από τη συνέλευση: «Το ξενοδοχείο σκέφτεται τις οικογένειές μας;».
Ενα άλλος πρότεινε: «Ας ανέβουν οι διευθυντές να καθαρίσουν τα δωμάτια». Ο επόμενος λέει καθαρά: «Εγώ δεν μπορώ να ζήσω με 600 ευρώ».
Συγκλονιστική ήταν και η τοποθέτηση μιας αλλοδαπής καμαριέρας που δουλεύει εξτρά στο ξενοδοχείο, δηλαδή με σύμβαση μιας μέρας. «Αυτή που είπε για πλήγμα στο τουρισμό με την απεργία δε ρώτησε ποτέ εμένα αν έχω φαΐ, αν έχω ψωμί. Πρέπει να απεργήσουμε. Με το να χάσω ένα μεροκάματο δε σώζω το ψωμί μου...».
Τη στιγμή της ψηφοφορίας για τη συμμετοχή στην απεργία με αίτημα καμία μείωση μισθών, ακόμα και με τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, όλα τα χέρια σηκώθηκαν με θάρρος ψηλά. Η συνέλευση έκλεισε με ένα βίντεο που έφτιαξαν εργαζόμενοι με φωτογραφίες τους από την καθημερινότητά τους στη δουλειά, από την καμαριέρα που στρώνει κρεβάτι μέχρι το μάγειρα πάνω από τη φωτιά, το λαντζέρη που πλένει, την υπάλληλο στο γραφείο, από τα διαλείμματά τους, κ.λπ. Ενα βίντεο μέσα από το οποίο φάνηκε ότι χωρίς τον ξενοδοχοϋπάλληλο δεν μπορεί να λειτουργήσει ξενοδοχείο. Η προσπάθεια αυτή καταχειροκροτήθηκε όταν το βίντεο έκλεισε με τις φωτογραφίες των εργαζομένων στο ξενοδοχείο από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου το Μάη και τον Ιούνη. «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε», έγραφε το πανό τους...