Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εσύ σήμερα δεν έκανες απεργία μάλλον θα πας χωρίς αναισθητικό......


ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Συνεχείς ακρωτηριασμοί χωρίς αναισθητικό
Για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ απ' τις συγχωνεύσεις 661 κλινικών μέχρι το τέλος του χρόνου, μίλησε χτες ο υπουργός Υγείας
Οσα δημόσια νοσοκομεία δε θα κλείσουν θα λειτουργούν για να ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Προάγγελος των συγχωνεύσεων 661 κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 αποτελεί το «λουκέτο» στο 1ο και 7ο θεραπευτήριο στα Μελίσσια και στα Πατήσια, αντίστοιχα, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Οι κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων μεταφέρονται στο «Σισμανόγλειο» (Μελίσσια), «Αγίους Αναργύρους» (Κάτω Κηφισιά) και στο «Αγία Ολγα» (Νέα Ιωνία). Τόσο προχτές όσο και χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την προσήλωσή του στη σύνθλιψη των υπηρεσιών υγείας προβάλλοντας υποκριτικά την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. «Εδώ δένουμε έναν πληθυσμό ο οποίος συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες», είπε χτες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο «Σκάι». «Και αρχίζω από τη Νέα Ιωνία που κατοικούν λαϊκά κοινωνικά στρώματα και πηγαίνουμε προοδευτικά προς τα βόρεια, όπου είναι η μεσαία αστική τάξη που έχει ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν κλείνουμε. Μετακινούμε κλινικές».
Επιχειρεί δηλαδή να κρύψει ότι κάθε κρεβάτι που κλείνει δεν ξανανοίγει, όπως έχει δείξει και η μέχρι τώρα πρακτική των μετακινήσεων ή συγχωνεύσεων. Δηλαδή, με το επιχείρημα της χαμηλής πληρότητας (47% στο 1ο και 20,70% στο 7ο) χάνονται 254 (154 και 100 αντίστοιχα) πολύτιμα κρεβάτια στα Μελίσσια και στα Πατήσια, λες και σ' αυτές τις περιοχές δεν κατοικούν λαϊκά στρώματα.
Η λογική των συγχωνεύσεων υπακούει στο διαβόητο «εξορθολογισμό των δαπανών της υγείας», που οι κύριες διαστάσεις του είναι η περιστολή
των δαπανών και η κάλυψη δραματικών κενών στα κεντρικά νοσοκομεία όπως τα τρία που μεταφέρονται οι κλινικές των δύο θεραπευτηρίων. Αλλωστε ο υπουργός Υγείας δήλωσε απροκάλυπτα ότι με το κλείσιμο των δύο θεραπευτηρίων, το κράτος θα εξοικονομήσει 3,142 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ χτες - μιλώντας στο «Σκάι» - πρόσθεσε: «Θα έχει προβολή ανά την Ελλάδα και φιλοδοξούμε εδώ στο τέλος να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια σε οικονομίες».
«Στον αέρα» οι νεφροπαθείς
Στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ λειτουργούν δύο μονάδες αιμοκάθαρσης με 24 κρεβάτια , που - σε δύο βάρδιες - κάνουν μόνιμα μεταγγίσεις 52 νεφροπαθείς - στους οποίους προστίθενται και οι έκτακτες περιπτώσεις. Η μεταφορά των μονάδων αιμοκάθαρσης σχεδιάζεται για το επόμενο εικοσαήμερο, ενώ το «Αγία Ολγα» δεν έχει καμία υποδομή. Ετσι οι νεφροπαθείς μένουν ξεκρέμαστοι.