Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Συζήτηση της Αλέκας με τους δημοσιογράφους.


Για την αποτελεσματικότητα των αγώνων
-- Πολλοί λένε ότι άλλο θα είναι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και κινητοποίηση του κόσμου στις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις, ακόμα και τη μέρα της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή και άλλο θα είναι η χαμηλή συμμετοχή. Θεωρείτε ότι είναι βαρόμετρο πολιτικών εξελίξεων η συμμετοχή του κόσμου; Διακρίνετε ότι μπορεί να έχουμε εκλογές μέσα από την άρνηση εφαρμογής των μέτρων;
-- Η κινητοποίηση του λαού δεν μπορεί να έχει στόχο τις εκλογές. Αυτό δε σημαίνει ότι όταν γίνουν οι εκλογές δεν πρέπει να παλέψει, να παρέμβει και να μην ψηφίζει ό,τι ψήφιζε έως τώρα, και δεν μιλάω μόνο για την κυβέρνηση, αλλά η κινητοποίηση του λαού πρέπει να υπερβαίνει και αυτό, χωρίς να σημαίνει, ξαναλέω, ότι δεν αξιοποιείς και την εκλογική μάχη.
Γιατί αν ο λαός βάλει σαν στόχο να πέσει η κυβέρνηση, να πέσει η κυβέρνηση, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αλλά εάν στην επόμενη εκλογική μάχη ο λαός δεν εκφράσει με την ψήφο του τη διάθεση ρήξης και αντεπίθεσης και αυτή η εκλογική μάχη θα είναι μία καινούργια απογοήτευση. Μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά η ζωή έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις εύκολα ανεβοκατεβαίνουν, με άλλα κόμματα, αλλά η πολιτική παραμένει ουσιαστικά ίδια. Η ίδια μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.
Επομένως, βαρόμετρο για μας είναι: Η οργάνωση του λαού στα συνδικάτα, η κινητοποίηση του λαού στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στη γειτονιά, και βαρόμετρο είναι τα αιτήματα και η κατεύθυνση του αγώνα. Ενας αγώνας που εστιάζεται εναντίον της κυρίας Μέρκελ και εναντίον του κυρίου Σαμαρά, να το πω από τώρα, θα είναι αποτυχημένος, δεν θα φέρει αποτελέσματα, ενώ μπορεί να είναι και πολύ ηρωικός και μπορεί να είναι και πολύ σημαντικός.
Ο λαός πρέπει να βλέπει μπροστά του σταθμούς αγώνα. Οι εκλογές είναι ένας σταθμός. Η απεργία είναι ένας σταθμός. Τα συλλαλητήρια είναι ένας σταθμός. Η κινητοποίηση στη γειτονιά είναι κι αυτός ένας σταθμός. Θα περάσουμε από μία πορεία διαδοχικών αναμετρήσεων, άλλοτε μπορεί να έχουν τη μορφή μεγάλης κινητοποίησης, άλλοτε μπορεί να έχουν και τη μορφή ανασύνταξης για το επόμενο βήμα. Για μας τουλάχιστον δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει η μάχη στις εκλογές. Και δεν το λέμε τώρα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα για το Κόμμα, με βάση το αποτέλεσμα του 2012, αυτό το λέμε από γεννησιμιού μας.
Για να το ξεκαθαρίσουμε. Κάθε μορφή πάλης και οι εκλογές είναι μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση. Ο λαός τι έκανε; Εκανε ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω; Θεωρούμε ότι έκανε ένα βήμα πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο λαό. 'Η πάνω απ' όλα ότι θα μειώσουμε την πάλη μας για τα δικαιώματα του λαού. Σε καμία περίπτωση. Και είμαστε υποχρεωμένοι και καταδικασμένοι - και δεν το λέω αρνητικά - να παλεύουμε ούτως ώστε ο λαός να ξεσηκωθεί. Το θέμα δεν είναι να ξεσηκωθεί το ΚΚΕ. Να ξεσηκωθεί ο λαός. Και βεβαίως δίχως ισχυρό ΚΚΕ και ο λαϊκός ξεσηκωμός δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός. Αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε μια πορεία δύσκολη μπροστά μας, με καμπές, και όσοι νομίζουν ότι λύνεται το ζήτημα μέσα από μία εκλογική μάχη μόνο, αυταπατώνται.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε βάζουμε ως στόχο να πέσει η κυβέρνηση, ας πέσει και αύριο το πρωί. Αλλά δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην παραπλάνηση του λαού. Να πέσει η κυβέρνηση και να κάνει το λαϊκό κίνημα δέκα βήματα πιο μπροστά. Αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι νομιμοποιημένη, αν θέλετε, με την ψήφο του λαού. Και η επόμενη επίσης θα είναι νομιμοποιημένη. Δεν έγινε νοθεία. Νοθεύεται η συνείδηση, δεν χρειάζεται να ψηφίζουν και τα δέντρα, όπως έγινε το '61...

Για τηv ΕΓΣΣΕ και τις Συλλογικές Συμβάσεις
-- Αν δεν κάνω λάθος, την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, που υπογραφόταν κάθε 1 - 2 χρόνια μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, την καυτηριάζατε, συνήθως τη σχολιάζετε ως συμβιβαστική. Τώρα την υπερασπίζεστε;
-- Εύλογη η ερώτηση. Είναι άλλο πράγμα το δικαίωμα στην ταξική πάλη. Είναι άλλο πράγμα το δικαίωμα να παλεύω για μία Συλλογική Σύμβαση που, εν πάση περιπτώσει, βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων - αυτό βεβαίως δεν το έκανε ποτέ η ΓΣΕΕ - και άλλο πράγμα να καταργηθεί ο ίδιος ο θεσμός και η ίδια η δυνατότητα του να διεκδικώ και να παλεύω. Αυτό γίνεται στην ουσία όταν καθορίζεται από τη Βουλή ο κατώτατος μισθός. Η ταξική πάλη δεν πρόκειται να καταργηθεί και εμείς γι' αυτό καλούμε τον ίδιο το λαό να κάνει σύνθημά του «δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη» και οι σύμμαχοι των εργατών μαζί με τους εργάτες να ξεπεράσουν τα όποια νομικά εμπόδια. Γιατί, για εμάς αυτός ο αντιλαϊκός νόμος δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού.
Εμείς δεν υπογράψαμε Συλλογικές Συμβάσεις, οι οποίες έδιναν μηδέν συν μηδέν ή 1 - 1,5% κ.τ.λ. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο να στερηθεί το εργατικό, το συνδικαλιστικό κίνημα έστω και από αυτόν το θεσμό στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Γι' αυτό επισημαίνουμε και το εξής: Ο αμυντικός αγώνας, δηλαδή ο αγώνας να μη ζήσω χειρότερα, να κρατήσω έστω αυτό, αν κάποτε μπορούσε να βάλει φρένο, ή να κερδίσει χρόνο το κίνημα για να δυσκολέψει να παρθούν μέτρα, σήμερα αντικειμενικά - όχι γιατί το λέμε εμείς ή γιατί το θέλουμε εμείς - είναι ξεπερασμένος. Τι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Κατοχύρωσε ο καπιταλισμός ποτέ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Επίδομα θα είναι αυτό. Τα συσσίτια, αυτά όλα, θα είναι πάρα πολύ καλά κατοχυρωμένα...

Για την επιχείρηση «καθαρά χέρια»
-- Ηθελα ένα σχόλιο για αυτήν την επιχείρηση «καθαρά χέρια», που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με τις διάφορες λίστες. Και θέλω να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι αυτή η ιστορία συνδέεται με την επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και με ποιον τρόπο;
-- Επιχείρηση «καθαρά χέρια» δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα βρώμικα χέρια δεν μπορούν να καθαρίσουν και δεν μπορούν να αναγορευθούν και σε καθαρά χέρια. Κοιτάξτε, κάποιοι μπορεί να πάνε στη φυλακή, ξοφλημένοι πολιτικοί ή εκείνοι οι οποίοι εν πάση περιπτώσει σήμερα δε βολεύουν το σύστημα ή δεν μπορούν να το βοηθήσουν στο να περάσει αυτό που λέμε η αναπαλαίωση του συστήματος.
Βεβαίως και οι λίστες και οι λιστομαχίες, που περιλαμβάνουν και κλέφτες και φοροφυγάδες, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, θα χρησιμοποιηθούν για τη λεγόμενη εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στα μάτια του λαού. Να θεωρήσει, δηλαδή, ο λαός ότι η κρίση οφείλεται στους ανέντιμους πολιτικούς ή στους ανίκανους. Εμείς δεν πρόκειται να σιγοντάρουμε καμία παρανομία, καμία κλοπή, αλλά και δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή την αποπροσανατολιστική επιχείρηση «καθαρά χέρια». Αλλωστε, τη γνωρίσαμε στην Ιταλία και αυτή η επιχείρηση «καθαρά χέρια» γέννησε τον Μπερλουσκόνι, γέννησε τον Φίνι και όλο αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας.

Για την επίσκεψη Μέρκελ
-- Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα στην κα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Ελλάδα;
-- Εμείς δε θα παίξουμε το παιχνίδι εκείνων που συνοψίζουν το πρόβλημα της ΕΕ σε πρόβλημα Μέρκελ, ή αν θέλετε σε αντιθέσεις Ολάντ με Μέρκελ, σε αντιθέσεις Βορρά και Νότου. Η κα Μέρκελ είναι η καγκελάριος μιας ηγετικής καπιταλιστικής χώρας στην Ευρώπη, μιας ηγετικής ιμπεριαλιστικής δύναμης, αλλά η κα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα αν είχε αντίσταση των κρατών - μελών της ΕΕ. Και δεν την έχει την αντίσταση, γιατί ακριβώς στη στρατηγική αυτή τη στιγμή, αρπαγής των όποιων λαϊκών κατακτήσεων έχουν απομείνει, συμφωνούν όλοι. Και έχουν την πολυτέλεια να τσακώνονται μεταξύ τους για το πώς θα μοιράσουν τις όποιες ζημιές της κρίσης, για το ποια χώρα θα βρίσκεται, ή αν θέλετε για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση την περίοδο της ανάκαμψης. Το μήνυμα λοιπόν προς την κα Μέρκελ είναι μήνυμα προς την κυβέρνηση Σαμαρά, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, είναι μήνυμα προς την ΕΕ.

Για την επίσκεψη Νταβούτογλου
-- Ενώ το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί - και ευλόγως στην αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου - ακολουθεί και μία άλλη επίσκεψη, αυτή του κ. Νταβούτογλου. Και μάλιστα έρχεται και έχοντας πίσω του την πρόσφατη απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Θα ήθελα ένα σχόλιο.
-- Η εκτίμησή μας είναι ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή ένα πράγμα έχουν στο νου τους: Τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, η οποία βεβαίως θα κλειστεί με συμφωνίες των επιχειρηματικών ομίλων. Οι δύο κυβερνήσεις, τα δύο κράτη θα δημιουργούν το κλίμα, αλλά η συνεκμετάλλευση θα έχει μοχλό τις συμφωνίες πετρελαϊκών ομίλων ή ομίλων που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο. Αντικειμενικά - για να μην πω και υποκειμενικά - συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σημαίνει εγκατάλειψη της όποιας προσπάθειας υποτίθεται ότι κάνει κάθε κυβέρνηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για να μην παραβιάζονται εθνικά σύνορα και λοιπά. Νυν υπέρ πάντων το χρήμα. Και το χρήμα για τους επιχειρηματίες βέβαια...