Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Ηλιάδη

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» τιτλοφορείται η εμπνευσμένη από το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Ηλιάδη, που θα παρουσιάσει (10/10 - 9/11) στο Βερολίνο το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμό.
  Ο φωτογράφος ασχολείται αποκλειστικά με την αρχαιολογική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Εχει συνεργαστεί με την Ακαδημία Αθηνών,με πολλά πανεπιστήμια, την Αρχαιολογική Εταιρεία, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα ελληνικά μουσεία, το ΤΑΠΑ, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών,με ιδιωτικές συλλογές,ενώ είναι αποκλειστικός φωτογράφος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Εχει φωτογραφήσει πολλούς 
αρχαιολογικούς χώρους, ευρήματα, διάσημα αρχαία ελληνικά γλυπτά των 
ελληνικών μουσείων και πολλά σύγχρονα έργα (Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών, κ.ά.)
  Ο Ηλίας Ηλιάδης ασχολείται αποκλειστικά με την αρχαιολογική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι πρωτοπόρος στον τομέα του και καινοτομεί στις τεχνικές και την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης. Η ευρεία αναγνώρισή του στηρίζεται στην εξαίρετη ποιότητα της εργασίας του και στην επιμονή του στη λεπτομέρεια.
  Την καταξίωσή του επιβεβαιώνουν οι συνεργασίες του με την Ακαδημία Αθηνών, με πολλά Πανεπιστήμια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιωαννίνων, Harvard), με την Αρχαιολογική Εταιρεία, με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων,  με τα Μουσεία, το ΤΑΠ του ΥΠΠΟ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με πολλά ιδιωτικά ιδρύματα,  ιδιωτικές συλλογές κ.ά..  Αποκλειστικός φωτογράφος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με το φακό του έχει καταγράψει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και τα αντίστοιχα ευρήματα. Επίσης, έχει αποτυπώσει, φωτογραφικά, αρχαία ελληνικά γλυπτά, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Δήλου, της Πάρου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα), του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καϊρου και πολλά σύγχρονα έργα, όπως αυτά της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών.
  Υλικό δικό του έχει  περιληφθεί σε αρχαιολογικά περιοδικά, μονογραφίες, διατριβές και σε πλήθος συγγραμμάτων έγκριτων αρχαιολόγων και ιστορικών τέχνης. Έργα του έχουν κοσμήσει δεκάδες εκθέσεων. Γενικότερα το έργο του Ηλία Ηλιάδη έχει συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην αισθητική και ποιοτική άνοδο των εκδόσεων και των εκθέσεων στις οποίες έχει λάβει μέρος με την συνεχή αναζήτηση και την επίτευξη κορυφαίου φωτογραφικού αποτελέσματος.