Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε Γιώργης Βαρλάμος.

 «Δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει στην εικαστική τέχνη ο θάνατος του κομμουνιστή και κορυφαίου ζωγράφου χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου.

Ο Γιώργης Βαρλάμος γεννήθηκε το 1922 στην Πάρο. Τα χρόνια της κατοχής ως φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών οργανώθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του περίφημου χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού. Μαζί του και με ομάδα συμφοιτητών του εργάστηκε για την πραγματοποίηση του μνημειώδους και πρωτοπόρου για την παγκόσμια χαρακτική λευκώματος "Δέκα λευκές λήκυθοι" του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.


Είναι τεράστιας σημασίας η συμβολή του Γιώργη Βαρλάμου στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα ο σημαντικός μας δημιουργός επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ή εικονογράφησε με χαρακτικά ή ζωγραφικά έργα του πάνω από 200 βιβλία. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή ξεχωρίζουν η μνημειώδης έκδοση «Δέκα Λευκές Λήκυθοι», για την οποία εργάστηκαν ο Γ. Κεφαλληνός και οι μαθητές του: Λουίζα Μοντεσάντου, Ν. Δαμιανάκης και Γ. Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες.

Το 1973, οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, εκδόθηκαν από τις παρισινές καλλιτεχνικές εκδόσεις «Union Latin d' Editions» σε τρεις τόμους, με αριθμημένα πολυτελή αντίτυπα, εξαιρετικής καλαισθησίας. Τις μεταφράσεις υπέγραφε ο Γάλλος ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ. Οι τόμοι είναι διακοσμημένοι με 48 ακουαρέλες του διακεκριμένου ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε, τότε, στο Παρίσι, ως «ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα, τόσο από φιλολογικής όσο και από εικαστικής πλευράς».


Ο Γιώργης Βαρλάμος αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Με το έργο του βρέθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης. Εκτός από τα εντυπωσιακά σε όγκο και νοηματικό βάθος ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του, διέπρεψε στην καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και στην τέχνη της αφίσας, ειδικά της πολιτικής, όπως η διεθνώς αναγνωρισμένη αφίσα που φιλοτέχνησε το 1981 για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Η συνεπής πολιτική θέση και στάση του, του κόστισε την απόρριψη των αιτήσεών του για εκλογή του ως καθηγητή Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, επί τρεις μάλιστα φορές, παρότι με το πλουσιότατο έργο του, τις διεθνείς βραβεύσεις του και τη βαθιά γνώση του σε όλα τα είδη της χαρακτικής είχε επάξια κερδίσει τον τίτλο στην κρίση κάθε αμερόληπτου γνώστη του αντικειμένου.

Αναμφισβήτητα ο Γιώργης Βαρλάμος αφήνει παρακαταθήκη στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική ένα βαρύτιμο καλλιτεχνικό έργο, προϊόν του βαθιού κομμουνιστικού ανθρωπισμού του και της πάντα νεανικής και διεισδυτικής του ματιάς, άξιο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από τους νεότερους εικαστικούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην αδελφή του, στα ανίψιά του και τους υπόλοιπους συγγενείς του».