Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Τα πήραν από την Ελβετία τα δις τους, μόνο 60 δις από τα 600...;
Στα 60 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας και το ενδεχόμενο να φορολογηθούν ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάραμε την Ελβετίδα ομόλογό τουΛεβίνε Βίντμερ - Σλουμφ. Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδρομικής φορολόγησης των καταθέσεων 
Ελλήνων, ενώ δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης της Ελβετίας είναι να αλλάξει τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχεί το τραπεζικό απόρρητο. «Τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα στις ελβετικές τράπεζες (συμφωνίες με Βρετανία και Γερμανία) είναι παρωχημένα και πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε η Λεβίνε Βίντμερ - Σλουμφ κάνοντας σαφές ότι αν υπάρξει διμερής συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να αφορά και το παρελθόν με «ένα τρόπο δίκαιο» και έδειξε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα για επικοινωνιακούς λόγους και για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός τη φοροεπιδρομή με το πρόσχημα της δίκαιης φορολόγησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους».
Φεβρουαρίου 07, 2011
Τρεις φορές περισσότερα χρήματα έχουν καταθέσει Έλληνες στην Ελβετία απ’ ότι στην ίδια τους τη χώρα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για καταθέσεις ύψους περίπου 600 δισ. ευρώ! Η ελληνική κυβέρνηση δε, είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Με τίτλο «Ελλάδα: επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», είναι το περιοδικό αναφέρεται στη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες.

«Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υφίσταται ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.