Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Χρέος - χρέος - χρέος.... Ποιός θα το πάρει; Η χαρά του Στουρνάρα, πάντα γελαστός και ωραίος!!!!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, θέμα για το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί, αφού σχετίζεται με τον επιμερισμό των ζημιών της καπιταλιστικής κρίσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» δημοσιοποίησε σχέδιο της Ευρωζώνης για μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια, από 30 που είναι σήμερα και για μείωση του επιτοκίου κατά 0,5%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και ένα δάνειο 13-15 δισ. ευρώ, που θα φορτωθεί ως συνήθως ο λαός, για να καλυφθεί το 
χρηματοδοτικό κενό του 2014 και του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι. Το σχέδιο αναμένεται να εξεταστεί το Μάη με Ιούνη. 

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα στη Φραγκφούρτη με την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας. Πρόσφατα ο επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, επανέλαβε την αντίθεσή του με ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 Αντιπαραθέσεις σημειώνονται και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης απορρίπτουν κάθε σκέψη να διατεθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ένα μέρος των αδιάθετων ποσών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο σημερινός μεγαλομέτοχος των τραπεζών, έστειλε επιστολή στην τρόικα με την οποία της καταλογίζει καθυστέρηση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι κινδυνεύει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.