Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι New York Times υμνούν την Ελευθερία Αρβανιτάκη

Με αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες της, το κείμενο αναφέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνδέει το παραδοσιακό στυλ με το ποπ στοιχείο. «Είναι μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας». Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως μερικές φωνές ακούγεται σαν την Judy Collins.
  Επισημαίνεται πως αν και η Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν είναι στιχουργός, επιλέγει τραγούδια που έχουν τη μελωδική ευθύτητα λαϊκών τόνων και έχουν στίχους με ποιητικές φιλοδοξίες: ερωτικά τραγούδια που γίνονται φιλοσοφικά, ταξιδιωτικές σκέψεις και ιστορίες εξορίας. Το εκτενές κείμενο καταλήγει με τη σημείωση πως το κοινό δεν άφηνε την Eλευθερία Αρβανιτάκη να φύγει, αν δεν τραγουδούσε ξανά το τραγούδι της «Τα κορμιά και τα μαχαίρια».
  Έκλεψε τις εντυπώσεις, συγκίνησε και χάρισε άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη η Ελευθερία Αρβανιτάκη μέσα από τη δυναμική εμφάνισή της στο Κάρνεγκι Χολ,το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου. Όχι μόνο γοήτευσε το κοινό, αλλά έκανε και τους New York Times να «παραμιλούν» υμνώντας τη φωνή της και αναδεικνύοντας το τραγούδι «Δυνατά» ως πρωταγωνιστή της βραδιάς.

Ο «γάμος» του ελληνικού στοιχείου με την ποπ, του λαϊκού με το διεθνές, του ρεμπέτικου με το σύγχρονο ήταν κατά τους New York Times το μυστικό της αποθέωσης. 

  Η εφημερίδα δεν αναφέρεται μόνο στην ξεχωριστή χροιά που έχει φωνή της Αρβανιτάκη και στα ιδιαίτερα συναισθήματα που αυτή γεννά, αλλά και στις σημαντικές συνεργασίες που έχει στο ενεργητικό και στο τραγούδι – σταθμό στην καριέρα της, το «Δυνατά» που τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. 
 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους New York Times « η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι σοπράνο που συνδυάζει το γλυκό με το θερμό, τη σαφήνεια με τη λεπτότητα και τη λιχουδιά με μια αίσθηση μελαγχολίας και θλίψης», ενώ την παρομοιάζει με την αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζούντι Κόλινς. 
 Αυτό που γοήτευσε είναι ότι η Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν απέβαλε το ελληνικό λαϊκό στοιχείο, αλλά παράλληλα χάρισε μια ξεχωριστή μουσική πανδαισία. Το μπουζούκι, το ούτι, τα ντραμς, το καβάλ, το σαξόφωνο και ένα σπάνιο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο απογείωσαν τη βραδιά. 
  Ένα ακόμη στοιχείο που εντυπωσίασε τους New York Times είναι ότι ενώ η Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν είναι στιχουργός επιλέγει ερωτικά τραγούδια με ποιητική και φιλοσοφική χροιά, που γεννούν μνήμες και ταξίδια. 
  Εκτός από το «Δυνατά» το Κάρνεγκι Χολ «μέθυσε» και με το τραγούδι της «Τα κορμιά και τα μαχαίρια».