Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Ρωσία: Θέλει να αυξήσει τις «ρωγμές» στο μέτωπο της Δύσης - «Κοντά» οι απόψεις Ρωσίας Κίνας - ΗΠΑ: Χάνουν συμμάχους λόγω ...φυσικού αερίου.

Ρωσία: Θέλει να αυξήσει τις «ρωγμές» στο μέτωπο της Δύσης

Ενισχυμένη από την ντε φάκτο κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και εκμεταλλευόμενη την ισχύ που της δίνει το «χαρτί» του φυσικού αερίου, η ρωσική διπλωματία επιχειρεί σε πρώτη φάση να διασπάσει εν τη γενέσει του το μέτωπο που θέλουν να φτιάξουν οι ΗΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει σήμερα στο Παρίσι στη συνάντηση της «Διεθνούς ομάδας για την υποστήριξη του Λιβάνου», στην οποία συμμετέχει και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι.

Η συνάντηση αναμένεται να επισκιασθεί από την κρίση στην Ουκρανία και στόχος του Λαβρόφ είναι να εμποδίσει την προσέγγιση των χωρών (που συμμετέχουν στη συνάντηση) σε μία συμφωνία για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παραμονή μάλιστα της αυριανής συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες για το θέμα. Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας μαζί με την Ευρώπη, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι να ασκήσει την απαραίτητη πίεση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κυρώσεων, προκειμένου να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση».

Μία πρόγευση της θέσης που θα κρατήσει στη σημερινή συνάντηση έδωσε χθες ο Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με την υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που υπογράφηκε στις 21 Φλεβάρη, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

«Κοντά» οι απόψεις Ρωσίας - Κίνας

Παράλληλα, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τη «διακριτική στήριξη» της Κίνας, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΑ, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνίαπου είχε την Τρίτη ο Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ. Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε στο Ρώσο ομόλογό του ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ έχουν«κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. Η Μόσχα ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι «τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των ...εντάσεων».

ΗΠΑ: Χάνουν συμμάχους λόγω ...φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια συγκρότησης μιας «συμμαχίας των προθύμων», με στόχο την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μόνη χώρα που έσπευσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ο Καναδάς, ο οποίος ανέστειλε άμεσα όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και συζήτησαν τη λύση την οποία πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με αυτήν, η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της G-8, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ φαίνεται πως στο συγκεκριμένο θέμα χάνουν έναν ακόμη στενό τους σύμμαχο, την Ιαπωνία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Τόκιο, το οποίο θεωρεί ότι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα υπονομεύσουν την προσπάθεια προσέγγισης της Ιαπωνίας με τη Μόσχα. Μάλιστα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην «κατεύθυνση της οικονομικής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, παρά τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών για τις Κουρίλες Νήσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άμπε έχει ήδη συναντηθεί με τον Πούτιν πέντε φορές.

Η ιαπωνική στάση εξηγείται από το γεγονός ότι η χώρα προμηθεύεται το 10% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ σημαντική είναι η εξάρτηση και από το ρωσικό πετρέλαιο, που αποτελεί το 7% των αποθεμάτων της Ιαπωνίας. Μάλιστα, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς η προσπάθεια της Ρωσίας να διπλασιάσει τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ασία την επόμενη 20ετία με τον αγωγό «Ανατολικής Σιβηρίας - Ειρηνικού Ωκεανού» συμπίπτει με την αύξηση των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας, η αυτάρκεια της οποίας θα μειωθεί δραματικά μετά το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών, με αφορμή τη Φουκουσίμα...
Κατηγορία: