Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Έφυγε ο Λάκης Παππάς τις 26 - 3 - 2014

 Μια ομολογουμένως δύσκολη συναισθηματικά ανάρτηση...
 Ο Λάκης Παππάς ήταν ο άνθρωπος της καρδιά μας ο τραγουδιστής που σου έδινε την αίσθηση πως τον γνωρίζεις  από κοντά κι από παλιά!!! Καλό του ταξίδι!!!Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος, ο καταξιωμένος ερμηνευτής Λάκης Παππάς.

«Μη κουραστείς να μ΄αγαπάς», «'Ηταν καμάρι της Αυγής» «Μανούλα μου», «Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Έλα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει με την ξεχωριστή λυρική φωνή του. Τραγούδια που έχουν γράψει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959, ενώ αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι -ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία, τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πάλι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

 Η αισθαντική φωνή του, συνδέθηκε με το νέο κύμα και τις μπουάτ και για χρόνια είχε το δικό του «στέκι» στην οδό Θόλου. Υπήρξε και τραγουδοποιός και ως συνθέτης κυκλοφόρησε το 1971 τον δίσκο "Πάει κι αυτή η Κυριακή" (με συμμετοχή της Πόπης Αστεριάδη). Από αυτόν το δίσκο είναι και τα τραγούδια: «Άγριο πουλί», «Δεν είν' τ' άσπρο κρασί μας», «Χάρτινο αγόρι», «Έλα μαζί μου», «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς», «Μην τα ξυπνήσεις, μη», «Μάτια μου, μάτια κλειστά», «Πήρα αγκαλιά ένα όνειρο», «Δάκρυα μεσ' στις πέτρες».
  Υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής που συνόδευσε τη φωνή του παίζοντας κλασική κιθάρα με αξιώσεις. Ως τραγουδιστής πήρε μέρος στους δίσκους: "Οδός Ονείρων" (1962), "Μάνος Χατζιδάκις: Πρώτη εκτέλεση" (1965), "Ματωμένος γάμος/ Παραμύθι χωρίς όνομα" (1965), "Αγωνιστές της λευτεριάς" (1971), "Του Μαυριανού και της αδελφής του" (1971), "Τραγούδια ερωτικά και χαμηλόφωνα" (1990), "Το τραγούδι γυμνό" (1992).