Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ...Έχασε σήμερα τη ζωή του από πανώλη.

Ένας 70χρονος άνδρας στηνΓιούτα των ΗΠΑ έχασε σήμερα τη ζωή του από πανώλη, προκαλώντας ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων από τον περασμένο Απρίλη σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο άνδρας φέρεται πως μολύνθηκε στην ύπαιθρο, όπου συνήθως ζουν φορείς της πανώλης,οι οποίοι είναι κυρίως τρωκτικά που ζουν σε αγροτικές περιοχές και είναι ξενιστές παρασίτων,όπως οι ψύλλοι.

Η είδηση για το θάνατο του 70χρονου έρχεται λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για τα κρούσματα πανώλης σε ανθρώπους και η οποία καταγράφει τουλάχιστον 11 κρούσματα της νόσου σε έξι πολιτείες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Ορεγκον, Τζόρτζια) από την 1η Απριλίου 2015. Εννέα από τους ασθενείς ήταν άρρενες και τρεις, ανάμεσά τους ένας 79χρονος, απεβίωσαν.

Το ποσοστό θνησιμότητας της πανώλης χωρίς τη χορήγηση θεραπείας κυμαινόταν ιστορικά ως το 93%.Εντούτοις σήμερα, χάρη στα αντιβιοτικά, το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας, που τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη είχε προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει μειωθεί στο 16%.

Η πανώλη θεωρείται ότι έφθασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1900, όταν την μετέφεραν εκεί τρωκτικά-φορείς που ζούσαν σε ατμόπλοια τα οποία κατέπλεαν σε αμερικανικά λιμάνια από την Ασία.