Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΡΏΠΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...


Γαλλία: Εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβισμένοι σε τρένα λόγω ερευνών για μετανάστες


Μετανάστες περπατούν στις σιδηροτροχιές για να περάσουν το τούνελ της Μάγχης (πηγή: ΑΡ)

Εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα σε πέντε τρένα υψηλής ταχύτητας«Eurostar» έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες είχαν αποκλείσει τις σιδηροτροχιές που οδηγούν στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη και επιχειρούσαν να σκαρφαλώσουν σε τρένα. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του «Eurostar» στο Twitter, τρία από τα τρένα έφθασαν στο Λονδίνονωρίς σήμερα το πρωί, ενώ άλλα δύο επέστρεψαν στους αρχικούς σταθμούς απ' όπου είχαν αναχωρήσει, στο Λονδίνο και στοΠαρίσι.

Η «Eurostar» είχε ανακοινώσει αργά χθες στο Twitter πως ακινητοποιεί τα τρένα της «ενόσω οι αρχές ασχολούνται με "λαθρεπιβάτες"» και στη συνέχεια είπε πως «"λαθρεπιβάτες" εντοπίστηκαν πάνω στις σιδηροτροχιές στο σταθμό του Καλέ».

Τα τρένα παρέμειναν εκεί καθώς οι «λαθρεπιβάτες» απομακρύνονταν από τη σήραγγα και από τις σιδηροτροχιές, ανέφερε. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι «λαθρεπιβάτες» ήταν μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Βρετανία μέσω του Eurotunnel.

Από τις αρχές του έτους, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν επιχειρήσει να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι. Στους επιβάτες σε ένα από τα τρένα με προορισμό το Λονδίνο, το οποίο σταμάτησε σε απόσταση 1,6 χλμ. από τη σήραγγα, ειπώθηκε σε κάποιο σημείο να κάνουν ησυχία και να ακούσουν για τυχόν θορύβους ανθρώπων που σκαρφαλώνουν στη σκεπή. Ελικόπτερο με προβολείς πέταξε στη συνέχεια πάνω από το τρένο καθώς οι φρουροί περπατούσαν στις γραμμές ψάχνοντας για μετανάστες, χωρίς κατά τα φαινόμενα να εντοπίσουν κανέναν.

Με κομμένο το ρεύμα, οι επιβάτες στο τρένο αυτό έμειναν στο σκοτάδι για σχεδόν τέσσερις ώρες. Η ζέστη και η υγρασία στα βαγόνια αυξήθηκε ενώ οι εισπράκτορες περπατούσαν στους διαδρόμους κρατώντας φακούς θυέλλης. Μία γυναίκα στην επιχειρηματική θέση έβαλε τα κλάματα και πολλοί επιβάτες είπαν ότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τότε η «Eurostar» οδήγησε το τρένο πίσω στο Καλέ, όπου οι επιβάτες αποβιβάστηκαν για να πάρουν φρέσκο αέρα και εμφιαλωμένο νερό. Όταν όμως κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να φύγουν από το σταθμό και να διασχίσουν τη Μάγχη με πλοίο, Γάλλοι χωροφύλακες τους σταμάτησαν, λέγοντας πως οι τελωνειακοί και μεταναστευτικοί νόμοι απαιτούν οι επιβάτες να επιστρέψουν στο Παρίσι. Ωστόσο, η «Eurostar» ανέφερε στο Twitter πως το τρένο, το ES9055, «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάρει επιβάτες στο Καλέ πίσω στο Παρίσι και αναζητούνται εναλλακτικές επιλογές».

«Μας εγκατέλειψαν σε μια αποβάθρα μέσα στο κρύο ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», έγραψε στο Twitter ένας από τους επιβάτες, ο Ντάνι Μπελ. «Και διαφωτίστε με, στις 4 π.μ. στη μέση του πουθενά ποιες είναι αυτές οι επιλογές; Για εκατοντάδες και εκατοντάδες ανθρώπους;».