Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Γαλία - Κινητοποιήσεις αγροτών για υψηλότερες τιμές.


Κινητοποιήσεις αγροτών για υψηλότερες τιμές

Οι Γάλλοι αγρότες ζητούν αύξηση των τιμών στα προϊόντα τους και λιγότερη γραφειοκρατία. Πρωτοφανής συγκέντρωση με περίπου 2000 τρακτέρ σε κεντρική πλατεία του Παρισιού.


Πρωτοφανής και σουρεαλιστική είναι η εικόνα της πλατείας Nation στο Παρίσι. Περίπου 2000 τρακτέρ βρίσκονται από νωρίς το πρωί παρατεταγμένα γύρω από την πλατεία. Στο κέντρο έχει στηθεί μια γιγάντια εξέδρα, πλαισιωμένη συμβολικά από μερικές «Σαρολέζ», την περίφημη ράτσα βοοειδών της Βουργουνδίας.

Ημέρα της τελευταίας ευκαιρίας η σημερινή θεωρείται εν πολλοίς για τον αγροτικό κόσμο. Γι αυτό και δεν δίστασαν να ξεκινήσουν με τα τρακτέρ από όλη τη Γαλλία χθες το βράδυ προκειμένου να φτάσουν στην ώρα τους στο ραντεβού σήμερα το μεσημέρι. Παρά τα απερίγραπτα μποτιλιαρίσματα στους αυτοκινητοδρόμους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 9 στους 10 Γάλλους δηλώνουν ότι κατανοούν τα αιτήματα των αγροτών.

Ζητώντας «οξυγόνο» από τις τράπεζες

Aπό τις συγκεντρώσεις αγροτών στη γαλλική πρωτεύουσα

Σε γενικές γραμμές οι γάλλοι αγρότες ζητούν αύξηση των τιμών για τα προϊόντα τους, μείωση των κρατήσεων και άλλων επιβαρύνσεων που τους καθιστούν μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με γειτονικές χώρες καθώς και μία εκ βάθρων αναθεώρηση είτε των ευρωπαϊκών κανόνων είτε της γαλλικής γραφειοκρατίας από την οποία ασφυκτιούν.

Επίσης οι νέοι αγρότες που έχουν κάνει μοντέρνες επενδύσεις με τη βοήθεια δανείων που έχουν λάβει ζητούν μια «λευκή χρονιά» από τις τράπεζες. Δηλαδή μια χρονιά οξυγόνου, χωρίς αποπληρωμή των δανείων τους.

Γύρω στις 4 το απόγευμα, οι αγρότες περιμένουν την επιστροφή των εκπροσώπων τους μετά το πέρας σειράς επαφών που είχαν με εκπροσώπους της γαλλικής ηγεσίας. Δηλώνουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δεν πρόκειται να κουνηθούν από την πλατεία Nation, ήτοι πλατεία του Έθνους.